Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsgeheim doorbreken niet wenselijk

Het is geen goed idee om het mogelijk te maken het medisch beroepsgeheim te doorbreken als een verdachte weigert zich psychisch te laten onderzoeken. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is bang dat mensen hierdoor alle (geestelijke) hulpverlening uit de weg gaan. Verdachten weigeren vaak aan psychisch onderzoek mee te werken, om de kans te verkleinen dat zij tbs opgelegd krijgen.
Beroepsgeheim doorbreken niet wenselijk

De RSJ heeft donderdag advies uitgebracht aan staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel van Teeven om hulpverleners door middel van een rechterlijk bevel te dwingen medische gegevens te verstrekken.

Weigering
Volgens de RSJ zijn er mogelijkheden om een verdachte die niet wil meewerken toch te beoordelen. Er kan met zo iemand gepraat worden over de reden van de weigering. Verder kan iemand worden geobserveerd zonder dat actief meegewerkt wordt aan psychisch onderzoek.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.