Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepscode geeft houvast in transitie

Jeugdzorgwerkers komen terecht in de hiërarchische ambtelijke cultuur met de transitie. Dan kun je terugvallen op de beroepscode, volgens de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers.
<p>Onderzoek naar de reikwijdte van de Beroepscode Jeugdzorgwerker</p>
Onderzoek naar de reikwijdte van de Beroepscode Jeugdzorgwerker - Foto: ANP

De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers heeft onderzoek gedaan naar de reikwijdte van de Beroepscode Jeugdzorgwerker. Ruim 1900 jeugdwerkers vulden de enquête in. De overgrote meerderheid vindt dat de inhoud van de beroepscode geen specifieke aanpassingen nodig heeft. De onderzoekers vroegen ook enkele experts uit de sector naar hun oordeel over de uitkomsten van de enquête. Zij vinden wel dat er aandacht nodig is voor de gevolgen van de transitie voor de positie van de jeugdwerkers.

Hiërarchisch

Met de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten zijn jeugdwerkers in een ambtelijk systeem terecht gekomen. ‘In de gemeentelijke werkomgeving bestaan nog vaak duidelijke hiërarchische lijnen,’ aldus de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers. ‘Deze ambtelijke cultuur kan de noodzakelijke transformatie van werknemer naar professional in de jeugdzorg in de weg staan.’

Waarom zou je je als jeugdzorgwerker registreren? Het is belangrijk dat jeugdzorg medewerkers zich blijven ontwikkelen en hun vak bijhouden. Een beroepsregistratie laat zien wat je waard bent. Lees meer>>

Nieuwe werksituatie

De experts wijzen erop dat de beroepscode juist houvast biedt, omdat jeugdwerkers kunnen terugvallen op de kaders van hun professie als ze in een nieuwe werksituatie komen. Belangrijk is dat jeugdzorgwerkers beter op de hoogte worden gebracht van de inhoud van de beroepscode. Leidinggevenden en de organisatie waar jeugdwerkers werken zijn nodig om de code breder aan de orde te stellen. Zij kunnen de inhoud van de beroepscode in het werkoverleg agenderen. Ook bij na- en bijscholing is de beroepscode een belangrijk onderwerp, vindt de NVMW.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.