Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroep op De Zonnebloem groeit nog steeds

De Zonnebloem blijft onverminderd belangrijk voor zieken en gehandicapten. In 2007 verzorgde de vrijwilligersorganisatie ruim 295.000 zogenoemde Zonnedagen, waarbij boottrips en andere uitjes worden gemaakt.

Ook het aantal vrijwilligers dat met de mensen op stap gaat neemt nog steeds toe. In 2006 steeg het aantal met 1406 tot 39.451 personen.

Dagje uit
Vorig jaar klopten 126.500 zieken en gehandicapten bij de Zonnebloem aan voor een dagje uit met verpleegkundige begeleiding en verzorging. Dat zijn er 5.000 meer dan in 2006. De Zonnebloem verwacht dat de behoefte aan boottrips, theatervoorstellingen en excursies naar musea, pretparken en andere bezienswaardigheden in 2008 verder toeneemt.

Stijging
De belangrijkste reden voor de toenemende vraag naar zorggebonden uitstapjes is de stijging van het aantal mensen met een fysieke beperking. Nederland telt naar schatting 1,7 miljoen mensen met een matige of ernstige beperking. Meer dan 50 procent van hen is jonger dan 65 jaar; een generatie die gewend is om erop uit te trekken. Daarnaast hebben zorginstellingen door bezuinigingen minder tijd en ruimte om zelf met de bewoners op pad te gaan.

Extra kosten

Zieken en gehandicapten zijn voor een dagje uit vaak afhankelijk van allerlei hulpmiddelen, aangepast vervoer en deskundige begeleiding en zorg. Daarom kost een Zonnedag meer dan een gewoon uitje. De Zonnebloem neemt deze extra kosten voor haar rekening. Vorig jaar ging het in totaal om ruim drie miljoen euro.

Activiteiten
De vrijwilligers van de Zonnebloem leggen jaarlijks 1,2 miljoen huisbezoeken af aan meer dan 64.000 zieken en gehandicapten. Ook gaan elk jaar zo’n 8.000 (zwaar) hulpbehoevende mensen met de Zonnebloem op vakantie, waarvan 2.850 met het eigen vakantieschip.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.