Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Benoeming Klijnsma is statement voor mensen met handicap’

Jetta Klijnsma (PvdA) is rond het middaguur beëdigd als nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken. De opvolgster van Ahmed Aboutaleb, die burgemeester van Rotterdam wordt, was tot voor kort wethouder in Den Haag. Als lokaal bestuurder was Klijnsma al een voorbeeld voor mensen met een handicap.
'Benoeming Klijnsma is statement voor mensen met handicap'

De nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) is een inspiratiebron voor mensen met een handicap. Voorzitter Fini de Pauw van de CG-Raad, de landelijke koepelorganisatie van ruim 150 gehandicapten- en patiëntenorganisaties in Nederland, is erg positief over de beëdiging van Klijnsma. Hij noemt het een grote stap vooruit. (Foto Jetta Klijnsma: Gemeente Den Haag)

‘Juiste kwaliteiten’
De Pauw: ‘Voorop staat dat Klijnsma de juiste kwaliteiten heeft om haar functie te kunnen uitoefenen. Maar voor de beeldvorming over mensen met een beperking is dit natuurlijk geweldig.’

Tandemchauffeur
De voormalige Haagse wethouder Cultuur en Financiën werd geboren met spastische benen. Hagenaars zien dagelijks hoe zij samen met haar ’tandemchauffeur’ op een speciale fiets door de stad rijdt. Ook ontbreekt een rollator zelden.

‘Geen zorgenkindje’
De CG-Raad zet zich onder meer in voor campagnes over werk voor mensen met een handicap. De Pauw stelt dat mensen met een handicap vaak worden gezien als zorgenkindje. ‘Nu blijkt dat iemand met de juiste kwaliteiten bijna tot het hoogste ambt kan komen.’ Volgens De Pauw heeft Klijnsma met haar hele carrière bewezen hoe succesvol gehandicapten kunnen zijn.

‘Blije geest’
Ook voorzitter Theo Heijne van Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatieziet Klijnsma als een voorbeeld. Volgens hem mag de politiek blij zijn met zo’n bijzondere vrouw. ‘Haar blije geest en de manier hoe zij met haar handicap omgaat.’ Heijne had regelmatig met Klijnsma contact in haar functie als wethouder.

Beeldvorming

Ambassadeur Onbeperkt Nederland, Monique Wijnen, deelt de mening van De Pauw en Heijne. Zij noemt de aanstelling van Klijnsma een goed statement voor de beeldvorming die bestaat over gehandicapten.

Vooroordelen
‘Enerzijds moet het vanzelfsprekend zijn dat mensen met een beperking op zo’n post terechtkomen. Maar omdat er nog steeds vooroordelen bestaan, is het goed dat iedereen kan zien dat wanneer je jezelf bewust bent van je eigen kracht en de juiste kwaliteiten bezit je het zo ver kan schoppen.’ (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.