Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beloning voor nieuwe zorgideeën

Het zijn vaak de mensen die te maken hebben met zorg en welzijn die op goede ideeën komen voor zorgverbeteringen. Patiënten, zorgprofessionals, cliënten, mantelzorgers, vernieuwers en belangenbehartigers signaleren vaak waar en hoe het beter kan. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs helpt deze nieuwe ideeën op weg.
Beloning voor nieuwe zorgideeën

Fier Fryslân was met het idee voor Fierresto in 2012 een van de genomineerden voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs. Het project won uiteindelijk niet de prijs van 75.000 euro, maar kwam mede met steun van VSBfonds toch van de grond. Fierresto in Leeuwarden is het kookproject van Fier Fryslân expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Projectleider Annemarie van Rijn legt uit wat het organiseren van een avond Fierresto voor de jonge vrouwen bij Fier kan doen.

De inschrijving voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs is weer geopend. Het thema voor dit jaar is ‘Zorgen voor elkaar’. Dien een vernieuwend idee in voor mantelzorg of vrijwilligerszorg en maak kans op 75.000 euro om je idee uit te voeren. Alle kanshebbers worden geholpen met waardevolle tips en contacten met potentiele financiers. Heb jij een idee? Stuur het voor 22 april 2014 in >>

Bedanken

‘De meiden bij Fier zitten door hun ervaringen met geweld vaak in een isolement. Wij kijken naar hoe we er voor kunnen zorgen dat zij weer kunnen meedoen aan de maatschappij. We hebben gemerkt dat ze koken vaak heel leuk vinden. Zo is het idee ontstaan om te gaan koken voor bijvoorbeeld de serviceclubs (clubs die investeren in de maatschappij zoals de Lions of de Rotary red.) die altijd veel voor ons doen. Om hen te bedanken.’ Ook wordt er gekookt voor particulieren, werknemers, maatjes, ketenpartners, buurtgenoten en waar mogelijk vrienden en familie.

Succes

De meiden van Fier leren hoe ze zo’n avond moeten organiseren: boodschappen inkopen, de ruimte aankleden, muziek regelen, menu’s samenstellen en natuurlijk koken. Ze kunnen zo successen ervaren in het ‘gewone’ leven en dat is belangrijk voor het zelfvertrouwen en het aangaan van sociale contacten.

Ontmoeten

‘De insteek in het afgelopen jaar was vooral ontmoeten’, vertelt Van Rijn. ‘De gasten komen door deze meiden in aanraking met het thema geweld in afhankelijkheidsrelaties. Tijdens de restaurantavond is het niet per definitie onderwerp van gesprek, maar mensen hebben het er toch over. Sommigen weten niet eens dat mensenhandel in Nederland ook voorkomt. We werken zo aan de bewustwording.’

Talent

In 2014 wordt het project verder ontwikkeld, legt Van Rijn uit. Mede dankzij een donatie van 25.000 euro van VSBfonds.  ‘We schakelen chefkoks in die de meiden de kneepjes van het horecavak leren. We gaan bovendien extra letten op talent. Meiden die het echt heel goed doen gaan een intensief traject van vier weken doen om te kijken of zij een opleiding of werk in de horeca kunnen krijgen.’ Ook zoekt Fierresto samenwerking met de koks van het Amsterdamse restaurant Fifteen, zegt Van Rijn. ‘Een aantal van hen komt hier een keer koken samen met de meiden.’ Restaurant Fifteen, een concept van de Britse kok Jamie Oliver, werkt ook met jongeren die voor grote uitdagingen hebben gestaan.

Anonimiteit

De avonden worden georganiseerd in de Veilige Veste van Fier Fryslân. ‘Dat is een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste tijd’, zegt de projectleider. ‘Voorheen zaten wij volledig in de anonimiteit. Met het oog op veiligheid wist niemand waar wij zaten.’ De Veilige Veste is een nieuw opvangconcept waardoor deze jonge vrouwen  op de vlucht voor geweld zich niet langer meer hoeven te verstoppen. ‘Dat maakt het ook mogelijk om dit soort projecten te organiseren waarbij we mensen kunnen uitnodigen, dat kon voorheen niet.’

Impact

De impact op de jonge vrouwen is groter dan de projectleider zelf had kunnen hopen. ‘Van het Amstelhotel hebben we mooie blouses gekregen, dus iedereen loopt er helemaal uniform bij. Dat maakt het echt. Het is niet meer gewoon koken voor elkaar, maar een serieuze organisatie: ze koken voor en bedienen soms wel 150 gasten. Ik zie dat iedereen het leuk vind en ik hoor het ook. Het gaat vooral om de succeservaring, dat doet heel veel met ze.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.