Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

VSBfonds

Sinds 1990 heeft VSBfonds voor bijna 600 miljoen euro aan maatschappelijke initiatieven en projecten ondersteund die bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. Het fonds kent donaties toe aan projecten op het gebied van Kunst & Cultuur en Mens & Maatschappij. 

VSBfonds

 • VSBfonds

  25.000 euro voor beste idee samenleving

  Verenigingen en stichtingen met een kansrijk idee voor een mooiere samenleving kunnen een geldprijs winnen.

 • 'We krijgen nog niet altijd de juiste informatie om te zeggen dat de doelstellingen behaald zijn'

  Fondsen hebben meer aandacht voor effect van...

  VSBfonds en de NSGK gaan meer aandacht besteden aan wat de projecten die ze steunen daadwerkelijk bereiken.

 • Hoe maak je een goed project selfsupporting?

  Hoe maak je een goed project selfsupporting?

  Maatschappelijke projecten worden vaak tijdelijk gefinancierd of helemaal niet meer. Hoe kun je toch zorgen dat er geld is voor een goed idee om de samenleving verder te helpen?

  1
 • Dagbestedingsproject zorgt voor beweging in dorp

  Dagbestedingsproject zorgt voor beweging in dorp

  Eerst verdween de buurtwinkel, toen de buslijn en ook het pinapparaat ging weg. Dat deed iets met de bedrijvigheid in het dorpje Everdingen (Utrecht) waar de vergrijzing toeslaat en zonder deze voorzieningen de kans op eenzaamheid toeneemt.

 • Kan mijn broertje doodgaan aan autisme?

  Kan mijn broertje doodgaan aan autisme?

  Jonge mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ondersteuning. Een ervaringsmaatje kan daarin een grote rol spelen, daarvan is Carlijn Lensink overtuigd. ‘Je kan er niet altijd met je vrienden en vriendinnen over praten.’

 • 75.000 euro voor maatje voor jonge mantelzorger

  75.000 euro voor maatje voor jonge mantelzorger

  Een ervaringsmaatje voor jonge mantelzorgers, is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2014. SIZ Twente, de bedenker, heeft hiermee 75.000 euro gewonnen.

 • Arbeidsbeperking is uitdaging voor ondernemer

  Arbeidsbeperking is uitdaging voor ondernemer

  De Participatiewet komt eraan, de sociale werkvoorziening wordt afgebouwd en gemeenten krijgen meer te zeggen op de arbeidsmarkt. De overheid verwacht dat meer bedrijven sociaal gaan ondernemen. Echter, Nederland kent nog maar weinig succesverhalen op dit terrein.

 • Kansarme Rotterdammers verkennen talenten

  Kansarme Rotterdammers verkennen talenten

  Het VSBfonds ondersteunt verschillende initiatieven waarbij mensen met elkaar in contact komen. Ontmoeten is volgens het fonds een belangrijk thema, want hierdoor leren mensen elkaar kennen, begrijpen en respecteren en zo hun sociale vaardigheden en hun burgerschap vergroten. Een van de initiatieven die kon rekenen op financiële steun van VSBfonds is het Rotterdamse project ‘You win some, you lose some’.

 • De 82-jarige mevrouw Bos was het helemaal zat om diepvriesmaaltijden te eten. Gelukkig komt nu thuiskok Willem iedere week langs.

  ‘Fijn wanneer iemand speciaal voor jou kookt’

  Als je van koken houdt en graag anderen een lekkere maaltijd voorschotelt, waarom dan niet een paar keer in de week extra koken voor iemand in de buurt die dat zelf niet meer zo goed kan? Steeds meer thuiskoks die aangesloten zijn bij Thuisafgehaald zetten zich in voor een ander.

 • 'Wij ondersteunen ook kleine, regionale projecten zoals een verwendag voor ouderen.'

  ‘Ook geld voor kleine projecten in de regio’

  Een project hoeft geen tienduizenden euro’s te kosten, wil het in aanmerking komen voor fondsen. Ook voor kleine, regionale initiatieven is het mogelijk om een financiële bijdrage te krijgen. Het verbouwen van de keuken in het wijkrestaurant, het organiseren van een zomeractiviteit voor eenzame ouderen. ‘Projecten van een paar duizend euro worden bovendien sneller beoordeeld.’

 • Beloning voor nieuwe zorgideeën

  Beloning voor nieuwe zorgideeën

  Het zijn vaak de mensen die te maken hebben met zorg en welzijn die op goede ideeën komen voor zorgverbeteringen. Patiënten, zorgprofessionals, cliënten, mantelzorgers, vernieuwers en belangenbehartigers signaleren vaak waar en hoe het beter kan. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs helpt deze nieuwe ideeën op weg.

 • ‘Geen blauwdruk voor buurtkracht’

  ‘Geen blauwdruk voor buurtkracht’

  Overal in Nederland wordt geëxperimenteerd met buurt- of dorpskracht. De kunst is om ervoor te zorgen dat burgerinitiatieven blijven bestaan. VSBfonds en Movisie houden zich bezig met hoe de zorg, dorpsvoorzieningen en het verenigingsleven in de buurt overeind moeten blijven.

 • Fonds beschikbaar voor burgerinitiatief buurthuis

  Fonds beschikbaar voor burgerinitiatief buurthuis

  In dorpen en meer nog in steden worden weliswaar buurthuizen gesloten. Maar burgers werpen zich op om het buurthuis nieuw leven in te blazen.

  1
 • Sociaal ondernemen, hoe doe je dat?

  Sociaal ondernemen, hoe doe je dat?

  Sociale ondernemingen scheppen de banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoe sympathiek deze initiatieven ook zijn, in veel gevallen redden deze ondernemingen het niet . Slechts een klein deel van hen lukt het een bedrijf op te bouwen dat zowel zakelijk als sociaal stevig op zijn benen staat. Hoe kun je als sociale firma succes boeken en wat heb je daarvoor nodig?

 • Fondsen werken aan inclusieve samenleving

  Fondsen werken aan inclusieve samenleving

  Nederland heeft het VN verdrag voor de rechten van de mens met een beperking wel ondertekend, maar nog niet officieel bekrachtigd. Ratificatie van het verdrag dwingt het land om hier echt mee aan de slag te gaan. Volgens het regeerakkoord gebeurt dit in 2015 maar dat neemt volgens Marian Geling van de Coalitie voor Inclusie niet weg dat we intussen aan de slag kunnen met een inclusieve samenleving.

 • Jongerenprojecten kunnen donatie aanvragen

  Jongerenprojecten kunnen donatie aanvragen

  Organisaties die jongeren aanmoedigen om zich in te zetten voor een ander kunnen een donatie aanvragen bij VSBfonds. Het fonds investeert in projecten die jongeren actief betrekken bij de samenleving. Donatieverzoeken moeten voor 30 september worden ingediend.

 • Het Festival 5D in Amsterdam

  ‘Bij ons staan de koffiekopjes onder in het...

  Festivalorganisaties zouden meer rekening kunnen houden met mensen met een beperking. Niet alleen wat betreft de fysieke toegankelijkheid van een festival, maar ook in de organisatie zelf. Dat stelt Beer Boneschansker, artistiek directeur van Festival 5D.

 • ‘We moeten etnische achtergrond jongeren niet negeren’

  ‘We moeten etnische achtergrond jongeren niet...

  ‘In Amerika voelt iedereen zich Amerikaan, ongeacht de etnische achtergrond en dat doet iets met de samenleving.’ Senna Bouteba, senior adviseur donaties Mens & Maatschappij bij VSBfonds, bezocht een aantal Amerikaanse steden om te kijken hoe ze daar omgaan met thema’s als etnische diversiteit, migratie en empowerment.