Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beleidsvernieuwingen in het sociaal domein

Het sociale domein is continu in beweging: technologische ontwikkelingen, innovatieve behandelingen en bijna jaarlijks beleidsvernieuwingen vanuit de overheid. Ook zorgverzekeraars blijven niet stilstaan en komen vaak met aanpassingen aan aanvullende pakketten en polissen.

Door de overheid wordt jaarlijks de maximale zorgpremie en de inhoud van het basispakket herzien, wat veel invloed heeft op zowel zorgvragers als zorgverleners. In dit artikel onderzoeken we de recente beleidsveranderingen in het sociaal domein.

Beleidsvernieuwingen in het sociaal domein

Tijdens Prinsjesdag (19 september) worden afspraken gemaakt over beleidsveranderingen van het komende jaar. Hier zijn een aantal aanpassingen die in 2024 zullen gelden voor het sociale domein:

  1. Doordat de vraag naar zorg groeit en het aantal zorgmedewerkers niet even hard meestijgt wil het kabinet in de periode van 2023-2027 zo’n 2,8 miljard in de zorg investeren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om versterking van de eerstelijnszorg zoals huisartsen en wijkverpleging, maar ook om moderne oplossingen zoals digitalisering.
  2. Jeugdzorg moet in de komende jaren verbeterd worden zodat gezinnen en jeugdigen die dit nodig hebben sneller passende hulp krijgen. Daarom wordt in 2024 hiervoor 1,45 miljard beschikbaar gesteld.
  3. Door onder meer loonstijgingen, inflatie en een verhoogde vraag naar zorg stijgen de zorgkosten in 2024. Hierdoor gaat de premie van het basispakket naar verwachting met zo’n €12,- per maand omhoog. De totale premie in 2024 wordt daarmee gemiddeld €149,- per maand. Op 12 november hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor volgend jaar vastgesteld. Lage en middeninkomens worden via de zorgtoeslag deels gecompenseerd voor de zorgpremie. In 2024 wordt de zorgtoeslag maximaal €127,- per maand.

De rol van zorgverzekeraars

Ook voor verzekeraars zijn er consequenties door de veranderingen van het beleid in het sociaal domein. Zoals bovengenoemd moet de zorgverzekering 2024 nieuwe premies aanbieden en zijn er vanaf januari volgend jaar ook aanpassingen aan het basispakket. Zo wordt kraamzorg voor een langere periode beschikbaar (van 10 dagen naar 6 weken) en worden valtrainingen voor ouderen nu vergoed vanuit het basispakket.

Het sociale domein blijft zich ontwikkelen

De beleidsvernieuwingen in het sociaal domein en zorgverzekeringen in Nederland zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg, het stimuleren van toegankelijkheid en het verminderen van gezondheidsongelijkheid. Zo kan iedereen gebruikmaken van betrouwbare en betaalbare zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.