Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Beleid slecht voor gevangenen met laag IQ’

Het nieuwe beleid voor gedetineerden, waarbij ze privileges kunnen verdienen bijvoorbeeld door zich goed te gedragen, ‘past absoluut niet’ bij gedetineerden met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dat zegt de commissie die erop toeziet dat gevangenen op een correcte manier behandeld worden.
'Beleid slecht voor gevangenen met laag IQ'
Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

Deze Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) schrijft aan het ministerie van Veiligheid en Justitie dat van verstandelijk beperkte personen niet dezelfde verantwoordelijkheid verwacht kan worden als van normaal begaafde mensen. Mensen met een LVB hebben moeite met leren, sociale en praktische vaardigheden, lezen en schrijven. Ook hebben ze vaker dan gemiddeld psychische en gedragsproblemen.

Promoveren

Het kabinet wil dat gedetineerden meer verantwoordelijkheid nemen voor hun tijd in de gevangenis en die daarna. Gevangenen kunnen bijvoorbeeld promoveren naar arbeid van een hoger niveau, een betere opleiding of een hogere beloning als ze zich voldoende inzetten. Aan de andere kant kunnen zulke voordelen ook weer afgepakt worden als ze niet genoeg hun best doen. Personen met een LVB zouden juist maatwerk moeten krijgen, dat past bij hun niveau, vindt de RSJ.

Nazorg

De commissie vindt verder dat er intensieve nazorg moet komen voor licht verstandelijk beperkte personen die hun straf bijna hebben uitgezeten. Er moeten meer trainingen komen die geschikt zijn voor deze gevangenen, onder andere om ze te begeleiden naar werk en naar contact met de gemeente waar ze gaan wonen. Bovendien zouden medewerkers van gevangenissen beter getraind moeten worden in het omgaan met personen met een LVB.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.