Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bejaarde drugsverslaafden onder Haags dak

Even een blowtje of een balletje cocaïne roken in het bejaardentehuis. In Den Haag kan het, zij het met mate. Parnassia, de Haagse instelling voor psychomedische zorg, heeft een woonvoorziening voor oude drugsgebruikers geopend onder de toepasselijke naam: Woodstock.
Bejaarde drugsverslaafden onder Haags dak

Door Alexandra Sweers – De woonvoorziening biedt voor een dertigtal langdurige drugsgebruikers en alcoholisten permanent onderdak. Zij kunnen vaak niet terecht in gewone bejaardentehuizen. De meeste bewoners zijn 50-plussers. Niet bepaald een bejaarde leeftijd, maar een jarenlange drugsverslaving zorgt al redelijk vroeg voor een slechte fysieke staat.

Was
De bewoners van Woodstock hebben een zelfstandige woonunit waar ze hun drugs mogen gebruiken. De drugs kopen ze van hun eigen geld, de instelling verstrekt methadon. Overdag kunnen de bewoners vrijwilligerswerk doen, zoals de was voor oudere wijkbewoners. Hoewel sommige omwonenden wat huiverig waren voor de komst van de drugsgebruikers – Woodstock staat midden in een woonwijk- komen de buren regelmatig kaarten of meedoen aan de bingo.

Verbetering
De unieke woonvoorziening is onderdeel van het gemeentelijk beleid ‘Den Haag Onder Dak’, dat is voortgevloeid uit afspraken met het kabinet en de vier grote steden in 2006. Het doel van het beleid is de leefomstandigheden van dak- en thuislozen flink te verbeteren. De Hofstad wil passende huisvesting voor het grootste deel van de naar schatting 2000 daklozen.

NOVA-aflevering ‘Bejaardenhuis voor junks’
Volkskrantreportage ‘Wie zijn kamer verliest, verliest alles’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Phil Nijhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.