Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Behandelaars failliete Europsyche willen vergoeding

Lopende dossiers afhandelen en het werk dat is verricht alsnog laten vergoeden door de zorgverzekeraars. Dat willen de behandelaars die onder het failliete Europsyche vielen. Woensdag voeren ze actie op het Binnenhof in Den Haag voorafgaand aan overleg in de Tweede Kamer over de kwestie.
Behandelaars failliete Europsyche willen vergoeding

Volgens de Stichting Cliënten en Therapeuten Belangen zijn 10.000 cliënten aan hun lot overgelaten en wachten 1200 behandelaars al maanden op uitbetaling voor het werk dat ze de afgelopen jaren hebben gedaan. Europsyche ging begin deze maand failliet.

Faillissement

De stichting werkte als een soort zorgmakelaar en bracht patiënten en behandelaars bij elkaar. Ook nam het de declaraties van de therapeuten uit handen. Europsyche had een jaaromzet van zo’n 14 miljoen euro. Het faillissement kwam nadat verschillende verzekeraars hun uitbetalingen aan de stichting hadden opgeschort. Een groot deel van de declaraties van Europsyche was onterecht ingediend.

Lacunes

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid meldde de Kamer voorafgaand aan het overleg dat door het omvallen van Europsyche een aantal lacunes in de regelgeving duidelijk zijn geworden. Ze gaat aan de slag om die gaten te repareren. Schippers stelde verder dat de zorgverzekeraars goed werk hebben gedaan door nauwlettend te controleren.

Stoppen

Marian Klein, een gedupeerd behandelaar en woordvoerder van de Stichting Cliënten en Therapeuten Belangen, heeft  na het faillissement van Europsyche zelf afscheid moeten nemen van een deel van haar cliënten. Volgens Klein zijn honderden van haar collega’s over de kop gegaan naar aanleiding van het faillissement van Europsyche.

Zorgplicht
‘Op zo’n moment komt het faillissementsrecht in strijd met je zorgplicht. Eigenlijk moest ik met mijn werkzaamheden stoppen, maar dat is hartstikke onwenselijk. Iedereen is het erover eens dat je niet in het midden van een openhartoperatie kan stoppen met opereren. Maar je kunt bij mensen met zware psychische problemen ook niet zomaar stoppen in het midden van een behandeling’, aldus Klein. 

De actie voor een goede en betaalbare GGZ heeft 27 juni plaats op het Spuiplein in Den Haag vanaf 10.30 uur. Afhankelijk of de organisatie in staat is om het tweede kamer debat – dat om 13.30 uur begint – live te projecteren op een groot scherm, zal de actie om 14.00 of om 16.00 uur afgelopen zijn.

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

 1. Wat jammer dat dit artikel met zoveel onjuistheden op deze site is te vinden. Europsyche is geen zorgmakelaar, maar een netwerkorganisatie. Met dezelfde werkwijze als bijvoorbeeld 1nP.
  De stelling dat een groot deel van de declaraties onterecht is ingediend is al helemaal uit de lucht gegrepen. Dit heeft in een krant gestaan en is misschien zo overgenomen in dit artikel?
  Het is in ieder geval onjuist. De werkelijkheid is dat CZ in haar polisvoorwaarden heeft staan dat 80% van de behandeling door een psychiater of zenuwarts moet worden gedaan. Een zenuwarts bestaat alleen al 20 jaar niet meer en we hebben in Nederland niet genoeg psychiaters om bij alle 2e lijnszorg 80% van de behandeling te doen. Sterker nog, ik ken geen enkele GGZ instelling waar dit gebeurd.
  Op grond van deze absurde polisvoorwaarden heeft CZ de uitbetaling van de DBC’s gestopt en andere zorgverzekeraars zijn hierin gevolgd. DBC’s werden jaarlijks uitbetaald, doordat er nu maandenlang niets binnenkwam is Europsyche failliet gegaan en zijn er 1200 hulpverleners gedupeerd. Allen lopen we een jaar tot anderhalf jaarsalaris mis. Daarnaast zijn er 11.000 cliënten die geen hulp meer hebben, een zeer trieste zaak.
  Voor mijzelf is het zo dat ik al 5.5 jaar een eigen praktijk heb, de laatste jaren fulltime werkzaam was. Door deze perikelen loop ik financieel grote schade op en daarnaast doet het emotioneel ook veel om een goedlopende praktijk te gronde te zien gaan.
  Het doet me veel verdriet dat er zo weinig media aandacht is. Wanneer wordt er nu eens de kant van cliënt en hulpverlener neergezet?
  Ik heb alleen maar cliënten die het erg vinden dat ik er mee ga stoppen, voor sommigen is het gezien het proces waar ze inzitten onwenselijk om te stoppen, daarom ben ik pro deo door gaan begeleiden. Wel waar mogelijk aan het afronden.
  Er zit overal kaf tussen het koren, ook bij Europsyche, maar ik ken er veel waardevolle collega’s met hart voor hun cliënten die gewoon door zouden moeten kunnen gaan met hun werk.
  Bij het debat in de 2e kamer werd duidelijk dat we het van minister Schippers niet hoeven te verwachten. Wel waren er kritische vragen richting haar vanuit de PvdA, CDA, SP, SGP en Christen Unie. Vooral de SP en SGP kwamen duidelijk op voor de belangen van de cliënten en hulpverleners. Zij waren ook beter op de hoogte van wat er speelt dan minister Schippers zelf.
  Lieve mensen, geloof niet alles wat je in de krant leest. Kijk ook eens op http://www.zorgenomdeggz.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.