Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Beeld van kansarme migrant klopt niet meer’

Immigratie wordt nog altijd geassocieerd met kansarmoede, integratieproblemen en gebruik van collectieve voorzieningen. Maar de cijfers bevestigen dat niet. ‘Het beeld van Nederland dat overspoeld wordt door “kansarme migranten” is behoorlijk verouderd’, aldus socioloog en hoogleraar integratie- en migratiestudies Han Entzinger.
‘Beeld van kansarme migrant klopt niet meer’

In een opiniestuk in NRC Handelsblad vraagt Entzinger wie bepaalde politieke partijen met een nog strenger immigratiebeleid willen verhinderen naar Nederland te komen. Uit cijfers blijkt dat ‘klassieke’, soms als problematisch beschouwde migranten, juist vertrekken uit Nederland. ‘Deze migranten halen nauwelijks nog huwelijkspartners uit de herkomstlanden. En het beleid om hooggeschoolde kennismigranten en gespecialiseerde vaklieden aan te trekken, lijkt redelijk succesvol’, stelt Enzinger.

Turken
De drie grootste groepen die naar Nederland komen zijn Turken, Marokkanen en Surinamers. Volgens de hoogleraar is het aantal mensen uit deze groepen dat zich tussen 2000 en 2007 hier vestigde, gedaald van 14.500 naar 8.000. Opmerkelijk vindt hij de stijging in het aantal Turken, Marokkanenen Surinamers dat Nederland verliet. In 2000 waren dat 5000 mensen, in 2007 was dat aantal gestegen naar 11.500. ‘Waar zouden al die kansarme immigranten die PVV en VVD zagen binnenstromen toch vandaan komen?’, vraagt Entzinger zich af.

Gezinsmigranten
De migratie uit de rest van de Europese Unie is fors toegenomen, met name uit Polen. ‘Maar het betreft hier vooral werkenden, van wie een groot deel naar verwachting weer teruggaat’, verklaart de hoogleraar. De gezinsmigranten vergezellen steeds vaker een hoogopgeleide, goed verdienende kostwinner. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk nooit ten laste van de gemeenschap komen.

Bijstand
De hoogleraar geeft toe dat binnen de ‘klassieke’ migrantengroepen nog grote achterstanden voorkomen en onevenredig veel gebruik wordt gemaakt van sociale regelingen. ‘Omstreeks 40 procent van de bijstandgerechtigden heeft een niet-westerse achtergrond, tegenover 11 procent van de bevolking als geheel.’ Hun beroep op voorzieningen als AOW en AWBZ is overigens minder dan evenredig, mede doordat de allochtone bevolking relatief jong is.

Postkoloniaal
Het hardnekkige beeld dat immigratie een grote last voor de samenleving vormt, is gebaseerd op ervaringen uit de afgelopen decennia, aldus Entzinger. ‘Toen zag de immigratie er heel anders uit: vooral laaggeschoolden, postkoloniale migranten en asielzoekers kwamen naar Nederland. Maar de verschuiving naar meer hooggeschoolde en minder gezins- en asielmigratie zal doorzetten.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NRC Handelsblad/Foto:ANP/Koen van Weel

7 REACTIES

  1. Nu verteld een onderzoeker dit, morgen komt een onderzoeker met dat, we worden met zijn allen voor de gek gehouden. Immigrant dit, immigrant dat. Om te komen op het verhaal over de bevindingen van de heer Wilders als wij Nederlanders ervoor hebben gezorgd dat Wilders 29 zetels heeft, betekent dit voor ons dat wij 1000 jaar terug in de tijd zijn. Onder ons (Nederlanders) zijn ook een hoop ongeschoolden daar horen we alleen nooit wat over, de 52 miljard tekort komt niet door de groep allochtonen, laten we daar wat aan doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het volkomen met de strekking van het art eens. ik woon in een dorp die samen met andere dorpen een gemeente vormt. Geen buitenlander te bekennen in de dorpen toch een hoog PVV gehalte. Als je het navraagt is het antwoordt er zijn toch veel problemen kijk maar naar de televisie. het zou inderdaad de moeite waard zijn ook voor mw Linda om echt te feiten en beleving na te gaan. De mensen in mijn omgeving vallen elkaar op de wekker, tuinen maaien van Vrijdagavond tot en met Zondagavond maar elkaar aan durven spreken ho maar, we zoeken liever een gezamenlijke vijand waar we op kunnen schelden.

  4. Eindelijk eens een zakelijke reactie, het stuk van Entzinger zonder die angsthazerij die Nederland zo kenmerkt. Gewoon feiten en cijfers en dan blijkt het allemaal wel mee te vallen. Een samenleving zonder problemen bestaat niet, rust vind je alleen in je graf. Dus schouders eronder allemaal, we zullen het met elkaar moeten doen, leuk of niet , en die jammerende jennies (problemen oooo wat erg!!!) moeten maar eens opgroeien.

  5. Mja, aantallen zeggen mij helemaal niets. Het gaat er niet om hoeveel erin en hoeveel eruit. Het gaat erom dat het deel dat wel hier blijft, vooral laagopgeleiden of niet-opgeleiden uit het platteland van landen als Marokko, Turkij en Somalie, moeizaam of helemaal niet integreert. Deze mensen brengen weer een generatie voort die wederom met dezelfde problematiek te maken krijgt, en tussen wal en schip valt met alle gevolgen van dien. Laatst in het nieuws: Somaliers zijn op dit moment de grootste probleemgroep als het gaat om inburgeren en integratie. Aanpak van migratie en asielaanvraag is hard nodig, we hebben ook een verantwoordelijkheid naar de mensen die al hier zijn en de problemen die we al hebben. Laten we dat maar eerst goed aanpakken voordat we nieuwe mensen toelaten. Hoogopgeleid en voorzien in eigen onderhoud, de taal binnen x-maanden of hooguit 2 jaar goed leren en meedoen, dan is er niets aan de hand.

  6. Zeker interessant de eerder genoemde feiten. Dit is typisch een waarneming van achter het bureau. Linda geeft het goed aan, er speelt veel meer in onze samenleving. Om oorzaak/ gevolg goed in kaart te brengen dien je eerst naar de bron te gaan.Zie hoe de onderlinge verschillen liggen, zie wat er achter de voordeur zich afspeeld , bijv. (binnenhuisgeweld (eergeralateerd)). De titel beeld kansarme migrant klopt niet, mag van mij zijn: Veel Nederlanders kennen de problematiek van de kansarme migrant niet.

  7. Ik ben blij dat er weer eens op basis van feiten geoordeeld kan worden en niet op basis van onderbuikgevoelens en electoraal gewin.
    Tientallen jaren van onvoldoende gericht beleid zal nog een tijd doorwerken, maar feit is dat er een kentering is en dat dat ook meegewogen moet worden.
    De beeldvorming is echter hardnekkig en deze gegevens en een boek als de Generatie Yep moeten met veel meer kracht neergezet worden.
    De angst overheerst echter ook bij die partijen die wel een tegengeluid zouden kunnen laten horen.

  8. Han Entzinger zet ons wederom op het verkeerde been, met alle respect voor deze onderzoeker, waar onderzoekt hij, en wie ondervraagd hij, staat hij wel midden in de samenleving, of woont hij ook verweg van waar het echte leven plaats vindt, de grote steden de wijken waar alle nationaliteiten bij elkaar wonen
    onderzoekers en welzijnswerker geven een vertekent beeld van de werkelijkheid. ga de wijken in en spreek niet met de z.g. kopstukken maar met gewone mensen, vraag hun naar hun beleving, dan krijg je een heel ander uitkomst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.