Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Banenproject voor vluchtelingen geslaagd

Het Banenoffensief Vluchtelingen is een succes. Van eind 2005 tot 2008 zijn ruim 2300 vluchtelingen aan een baan, stageplek of werkervaringsplaats geholpen. Dat is 90 procent van de doelstelling, meldt VluchtelingenWerk Nederland.
Banenproject voor vluchtelingen geslaagd

VluchtelingenWerk spreekt van een prachtig resultaat. Vluchtelingen hebben slechte kansen op de arbeidsmarkt. Voor het project Banenoffensief Vluchtelingen waren bovendien slechts bescheiden middelen beschikbaar, aldus VluchtelingenWerk Nederland.

Bemiddelen
Gemiddeld kostte de bemiddeling per geplaatste vluchteling 2500 euro. Bijna zes op tien vluchtelingen, die in de drie jaar van het project op gesprek zijn geweest, zijn ook daadwerkelijk aan het werk gekomen. Vooral de vluchtelingen die gemakkelijker te bemiddelen zijn, hebben geprofiteerd van het Banenoffensief.

Crisis
Speciale aandacht voor vluchtelingen blijft gewenst volgens de projectorganisatie. VluchtelingenWerk hoopt dat gemeenten hun participatiebudget zullen inzetten voor deze groep. De kansen op de arbeidsmarkt zullen door de economische crisis alleen maar kleiner worden.

Klachten
Zowel onder hoger als lager opgeleide vluchtelingen is de werkloosheid vijf tot tien keer hoger dan onder Nederlanders. Door traumatische ervaringen hebben vluchtelingen meer dan gemiddeld last van psychische klachten. Ook ontbreekt vaak een sociaal netwerk, wat belangrijk is bij het vinden van werk. Verder beheersen veel vluchtelingen de Nederlandse taal onvoldoende en hebben zij door hun vlucht en de asielprocedure een gat in hun cv.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.