Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Avondklok voor kinderen die overlast veroorzaken

Burgemeesters kunnen straks een avondklok instellen voor kinderen onder de twaalf jaar die op straat rondhangen en daar voortdurend overlast veroorzaken. De ouders moeten er dan voor zorgen dat hun kind 's avonds niet alleen de straat opgaat. Ouders die dat verzuimen, zijn strafbaar
Avondklok voor kinderen die overlast veroorzaken

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met deze nieuwe bevoegdheid voor burgemeesters. Oud-burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam stelde vorig jaar mei al eens een aantal maanden een avondklok in. De maatregel voor jeugdige raddraaiers uit elf gezinnen op het schiereiland Katendrecht was een succes, zo concludeerde de gemeente. De overlast nam af. Ook kregen de probleemgezinnen ondersteuning bij de opvoeding.

Dwang
Burgemeester Aleid Wolfsen nam vorig jaar mei ook in zijn stad Utrecht het initiatief tot een avondklok. Die term gebruikte hij echter liever niet, omdat er geen vaste tijd was vastgesteld waarop kinderen naar huis werden gebracht. Hij had voor deze aanpak geen wet nodig, omdat ‘agenten ook een hulpverleningstaak hebben’, zo stelde hij vorig jaar. Kinderen in de wijk Kanaleneiland werden indien nodig onder dwang door agent of straatcoach naar hun ouders gebracht. De straatcoaches zijn nog steeds actief in de wijk.

Opvoeders
Een Kamermeerderheid steunde een PvdA-voorstel om een nieuwe wet tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast uit te breiden met de avondklok voor 12-minners. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil met het amendement de overlast door hangjeugd terugdringen en ouders doordringen van hun taak als opvoeders.

Te zwaar
De coalitiepartij ChristenUnie kon zich niet vinden in alle uitbreidingen van het wetsvoorstel en stemde daarom tegen de hele wet. De regeringspartij steunde het oorspronkelijke wetsvoorstel, maar vindt de extra bevoegdheid tot het opleggen van een avondklok voor 12-minners ‘veel te zwaar voor een burgemeester’, zei Kamerlid Ed Anker.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Cor Mulder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.