Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher: ‘Islamitische basisschool mogelijk dicht’

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs) heeft geschokt gereageerd op een brief van een oud-lerares van de islamitische basisschool As Siddieq. Zij stelt dat op deze onderwijsinstelling geen ruimte is voor andere culturen. Asscher liet maandag weten dat de school zo nodig dicht moet als blijkt dat hier integratie wordt tegengewerkt, bevestigde zijn woordvoerder.
Asscher: 'Islamitische basisschool mogelijk dicht'

De school staat al enkele jaren onder verscherpt toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. Volgens de wethouder is meer actie nodig. ‘Ik sluit geen enkel scenario uit, ook sluiting van de school niet.’ Deze drastische maatregel kan niet zomaar worden genomen. ‘Voor sluiting is heel veel nodig. Maar we kunnen niet hebben dat kinderen jaren worden onderwezen op een manier die haaks staat op de rechtsstaat en het leven in een moderne stad.’ Overigens is de gemeente niet bevoegd de school te sluiten.

Zorgen

Asscher wil zo snel mogelijk samen met de bestuurders van de stadsdelen waar de school een vestiging heeft, met het bestuur van de school om tafel. Hij roept bovendien andere docenten van de school op net als de voormalig lerares te vertellen hoe het eraan toe gaat. De politicus maakt zich grote zorgen over de kinderen.

Bekende signalen

As Siddieqzou slecht scoren op het gebied van ‘actief burgerschap’ en ‘sociale integratie’. Een woordvoerder van de inspectie liet maandag weten dat de signalen waar de ex-lerares mee naar buiten is getreden, bekend zijn. ‘Wij maken ons daar zorgen over.’

Verbeterplan

vorig jaar publiceerde de inspectie een rapport over de onderwijsinstelling. Daaruit bleek dat As Siddieq goede elementen op het gebied van burgerschap in een verbeterplan had opgesteld. Over enkele weken verschijnt een nieuw rapport waarin de resultaten van deze voornemens onder de loep zijn genomen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Juan Vrijdag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.