Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Asielprocedure in Nederland niet zorgvuldig’

Marjan Sax van Vrouwen Tegen Uitzetting heeft namens alle bewoners van het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp een boodschap voor Nederlanders die vinden dat de uitgeprocedeerde asielzoekers nu het land uit moeten. ‘Tegenstanders denken dat deze mensen een zorgvuldige procedure hebben gehad, maar dat is helemaal niet waar’, betoogt de hulpverleenster tussen de tenten.

‘Vluchtelingen die asiel aanvragen worden bij het eerste verhoor door de IND niet zorgvuldig gehoord. Alle gesprekken zijn erop gericht om mensen op een leugen te betrappen om vervolgens hun asielaanvraag te kunnen afwijzen’, zegt Sax. ‘Er wordt niet inhoudelijk gekeken naar de reden waarom mensen gevlucht zijn. Het hele beleid is erop gericht om aanvragen af te wijzen’, zo verwoordt Sax de onvrede onder de demonstranten.‘Ze voelen zich niet op de goede manier gehoord en konden hun verhaal niet doen. Ze vinden dat hun asielaanvraag onterecht is afgewezen.’

Seksueel geweld
Sax wil ook aandacht vragen voor vrouwelijke vluchtelingen in het bijzonder. Zij verdienen een andere aanpak, vindt de actievoerster. ‘Vrouwen vluchten om dezelfde oorlog in hun thuisland, maar zijn ook vaak slachtoffer van seksueel geweld. Daar durven ze niet over te praten tegen de IND, uit schaamte. Ze hebben diep van binnen een trauma en in Nederland wordt van hen verwacht dat ze dat binnen 48 uur op tafel leggen in hun asielaanvraag. Er wordt in de procedure helemaal geen rekening gehouden met deze groep vrouwen. Vaak rust er een taboe op dit onderwerp in hun eigen gemeenschap en vinden ze het moeilijk dit aan de orde te stellen. Bovendien zijn ze verstoten uit hun eigen familie en kunnen ze ook echt niet terug.’

Vrouwen Tegen Uitzetting is een van de organisaties die de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp bijstaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.