Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Armoedeval niet verminderd

Voor mensen met een uitkering is het vaak financieel onaantrekkelijk om aan de slag te gaan. De situatie blijkt onder Balkenende IV niet verbeterd. Ook loont het voor mensen met lage inkomens veelal niet om meer uren te maken of over te stappen naar een beter betaalde baan. Dat schrijven hoogleraren Flip de Kam en Maarten Allers van de Rijksuniversiteit Groningen in Sociaal Bestek, tijdschrift voor werk, inkomen en zorg.
Armoedeval niet verminderd

Veel mensen die vanuit een uitkering aan het werk gaan, komen in een armoedeval terecht. Door het gestegen inkomen kunnen mensen geen of veel minder aanspraak maken op overheidssteun, zoals zorg- en huurtoeslag. Daardoor houden zij veel minder over dan toen ze een uitkering ontvingen. Dat stellen de hoogleraren Flip De Kam en Maarten Allers in het tijdschrift Sociaal Bestek. De armoedeval is het meest problematisch voor paren zonder kinderen.

Lonen
Ook voor mensen met een laag inkomen loont het nauwelijks om iets meer te gaan verdienen, aldus de hoogleraren. Een werknemer met een inkomen van € 27.000, die door overwerk of promotie € 5.000 meer kan verdienen, verliest € 4.332 aan inkomensheffing en korting op toeslagen. De totale belastingdruk bedraagt in dit geval 87 procent, berekenden De Kam en Allers – en dat terwijl het toptarief van de inkomstenbelasting 52 procent is, maar dan bij inkomenstrekkers die meer verdienen dan € 55.000 per jaar.

Opties
De hoogleraren beschrijven in het artikel drie opties om de armoedeval aan te pakken. Verhogen van de inkomensgrens waarop inkomenafhankelijke steun wordt afgebroken kost veel meer geld. Afschaffing of versobering van de bestaande regelingen leidt ertoe dat kwetsbare groepen zoals senioren en arbeidsongeschikte werknemers hard worden getroffen. Een derde optie is selectieve inkomenssteun in combinatie met een werkbonus, zodat bepaalde doelgroepen kunnen worden afgebakend die inkomenssteun blijven houden.

Prijskaartje
Aan alle drie de methoden hangt echter een prijskaartje, aldus De Kam en Allers. Het is wel mogelijk om de armoedeval te verkleinen, maar is het een illusie de armoedeval volledig uit te bannen zolang de overheid armoedebeleid blijft voeren. Volgens hen moeten politici zich de vraag stellen wat belangrijker is: bestrijding van de armoede of het dempen van de armoedeval. De vraag is ook of een betaalde baan voor uitkeringsontvangers het hoogste doel moet zijn of juist de doorstroming van werkenden met een laag inkomen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Sociaal Bestek / foto ANP Lex van lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.