Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arduin-oprichter Piet van den Beemt overleden

Piet van den Beemt is donderdag 19 maart in Middelburg overleden. Van den Beemt raakte omstreden door de invoering van een radicaal andere aanpak van de gehandicaptenzorg in Zeeland. 'Ouders moeten hier zelf voor een deel de zorg dragen. Voor velen is dat een stap te ver.'
Arduin-oprichter Piet van den Beemt overleden

Door Martin Zuithof – Van den Beemt begon in 1994 als interim-manager bij Vijvervreugd in Middelburg, de directe voorganger van Arduin. Vanwege de slechte kwaliteit van zorg werkte hij de directie eruit en begon opnieuw.

Psychologisch
Hij wilde de woningen onderbrengen bij de woningstichting, de dagactiviteiten bij de sociale werkvoorziening, zorgfuncties bij de thuiszorg en de vaststelling van de zorgvraag bij nieuwe regionale bureaus. ’Wat is er tegen om mensen die nu in de woningen werken bij de thuiszorg onder te brengen? Dan nemen ze de expertise mee en is de thuiszorg in staat zorg te leveren. Dat is psychologisch ook anders, want dan komt er iemand bij jou thuis zorg verlenen. Nu hebben we als zorgverleners het gevoel of die bewoners bij ons inwonen‘, stelde hij in 2002 in Zorg + Welzijn.

Radicaal anders
Arduin kreeg een radicaal andere organisatie, gebaseerd op vraagsturing en volledige dagbesteding. De z-verpleegkundige verloor zijn centrale rol en werd maatje voor de gehandicapte die klaar staat als deze belt. De organisatie werd afgeplat. Van den Beemt bracht de overhead drastisch terug en schrapte het hele middenmanagement. Ook schakelde hij minder specifiek opgeleid zorgpersoneel in want: ‘een moeder die drie kinderen kan opvoeden, kan ook gehandicapten begeleiden’.

Weerstanden
De ingrijpende veranderingen riepen grote weerstanden op bij ouders, personeel en vakbonden. De kritiek van het Netwerk Kritische Ouders kon hij nog wel begrijpen. ‘Alle andere kritiek lap ik aan mijn laars, dat is veelal niet gebaseerd op feiten. Die ouders kregen vroeger te horen: geef uw kind maar aan ons, we gaan onthechten. Dat was toen professioneel. Nu draait die rare Van den Beemt het om: geen onthechting, maar ouders moeten zelf voor een deel de zorg dragen. Voor velen is dat een stap te ver’, aldus Van den Beemt in 2002.

Conform CAO
Met vakbond Abvakabo lag hij lange tijd in de clinch. ‘Het is grote shit als ze de indruk wekken dat ze hier minder krijgen dan bij een ander. Mensen krijgen gewoon betaald conform de CAO. Ik heb gezegd dat individuele arbeidsovereenkomsten mijn voorkeur hebben. Vakbonden, ondernemingsraden en cliëntenraden behartigen instellingsbelangen binnen hun eigen belangen. Ze houden daarmee de instellingen in stand.’  

Hoge kwaliteit
Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat Arduin in vergelijking met andere aanbieders een hoge kwaliteit van ondersteuning biedt tegen minder kosten. In oktober 2008, bij zijn pensionering, lanceerde Arduin de Academie voor Kwaliteit van Bestaan. De afscheidsdienst voor Piet van den Beemt vond vandaag plaats in in Middelburg.

Bron: Foto: Stichting Arduin

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.