Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Appeltjes van Oranje gaan naar…

Drie projecten die zich inzetten voor kwetsbare kinderen hebben een “Appeltje van Oranje” gewonnen. De projecten ondersteunen kinderen in een moeilijke situatie om hen te laten groeien tot “Krachtige Kinderen”, het thema van de Appeltjes van 2017. De projecten krijgen alle 15.000 euro en een bronzen Appeltje.
Appeltje-van-Oranje.jpeg
De winnaars krijgen een prijs: een bronzen beeldje

En de Appeltjes gaan naar…. Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg Twente, naar de Stichting Buurtgezinnen.nl en naar de Stichting Weekend Academie om kinderen te coachen het beste uit zichzelf te halen. De jaarlijkse Appeltjes van Oranje zijn bekend gemaakt en worden op 18 mei uitgereikt door koning Willem-Alexander. Het thema dit jaar is “Krachtige Kinderen”.

Ervaringsmaatjes

Het project Ervaringsmaatjes van de SIZ Twente koppelt jonge mantelzorgers aan een maatje, dat zelf in een soortgelijke situatie is opgegroeid. Het gaat om kinderen die opgroeien met een gezinslid dat ziek is of een beperking heeft. Het maatje biedt een luisterend oor, ondersteunt het kind bij praktische zaken en onderneemt leuke activiteiten. Zodat de jonge mantelzorger zijn gedachten even kan verzetten en gewoon kind kan zijn.

Buurtgezinnen

Het tweede Appeltje voor de Stichting Buurtgezinnen ondersteunt de gezinnen die gezinnen ondersteunen die het zwaar hebben bij de opvoeding van hun kinderen. In dit project geeft het steungezin zich op als vrijwilliger en wordt gekoppeld aan een ‘vraaggezin’. Ze maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk.

Weekendacademie

De weekendacademie, de derde winnaar, is opgezet door Oguz Dulkadir in 2006, toen hij na zijn eigen lastige jeugd met moeite, maar met eigen volharding naar het hbo ging. ‘Onze missie is om gemotiveerde jongeren tussen de 10-15 jaar en hun ouders, te activeren bij de ontwikkeling van hun vaardigheden en talenten. Doel is om hun kansen in de maatschappij te vergroten.’ Jongeren krijgen bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, maar ook is er een coach die ouders begeleidt om met hun kinderen succes te behalen. Ouders moeten een rolmodel kunnen zijn en hun kinderen kunnen steunen in hun ontwikkeling.

Bronzen Appeltje

In januari zijn twaalf projecten genomineerd, heeft het publiek kunnen stemmen en uiteindelijk heeft de jury (met onder andere Kinderombudsman Marguerite Kalverboer en Sofie Vriends van het Nederlands Jeugdinstituut) 3 winnaars uitgekozen. De winnaars krijgen een prijs: een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Op 18 mei worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt door koning Willem-Alexander. Meer info>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.