Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aparte lessen voor vrouwen tijdelijk toegestaan

Minister Eberhard van der Laan (Integratie) wil onder strikte voorwaarden voorlopig nog toestaan dat inburgerende vrouwen apart van mannen les krijgen. Ook al is dat in strijd met onze grondwaarde dat vrouwen en mannen gelijk zijn.
Aparte lessen voor vrouwen tijdelijk toegestaan

De bewindsman gaat er echter vanuit dat een klein deel van de vrouwen anders niet op les gaat, waardoor ze uiteindelijk nog verder van huis zijn. Hij noemde dinsdag in de Tweede Kamer een voorbeeld uit Amsterdam, waar maar vijf vrouwen kwamen toen er mannen bij waren en dertig toen de dames onder elkaar konden blijven.


Bizar

Hij vindt het dus pragmatischer om tijdelijk nog een uitzondering toe te staan, maar dan moet volgens Van der Laan wel vanaf de eerste les duidelijk zijn dat die aparte klas ‘een bizarre situatie is’. ‘Dit is, vind ik, nog steeds de minst slechte benadering.’ Twaalf gemeenten hebben in het recente verleden geweigerd bij de inburgering verschil te maken. Van der Laan gaat na of daardoor vrouwen zijn weggebleven.

Ruime denkbeelden
In april stuurde de minister alle gemeenten een brief waarin hij de steden wijst op het principe van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hij vindt dat inburgeraars bekend moeten zijn met de relatief ruime denkbeelden die in Nederland sinds enkele tientallen jaren zijn geaccepteerd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.