Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AOb steunt homovoorlichting basisonderwijs

De Algemene Onderwijsbond (AOb) steunt het voorstel van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan om basisscholen te verplichten tot voorlichting over homoseksualiteit, door dit in de kerndoelen op te nemen. Dat meldt de grootste onderwijsbond donderdag.
AOb steunt homovoorlichting basisonderwijs

Van der Laan deed zijn voorstel onlangs in een interview in dagblad Sp!ts. Volgens Van der Laan hebben kinderen in het basisonderwijs namelijk ‘de ideale leeftijd om ze bepaalde normen en waarden bij te brengen’. De AOb onderschrijft het belang van voorlichting over seksuele diversiteit in het basis- voortgezet en onderwijs.

Sfeer op school
‘In onze huidige maatschappij maken kinderen al op jonge leeftijd kennis met andere samenlevingsvormen’, aldus de AOb. ‘Door kinderen al vroeg duidelijk te maken dat seksualiteit en relaties op verschillende manieren beleefd kunnen worden, dragen leraren bij aan een veiliger sfeer op school en kun je problemen bij leerlingen op latere leeftijd voorkomen.’

Vraagstukken
Ook Noordhoff Uitgevers, de grootste uitgever van schoolboeken in Nederland, schaarde zich eerder deze week achter het voorstel van Van der Laan. De uitgeverij gaat voortaan in sommen, vraagstukken en voorbeelden in zijn schoolboeken voor het basis- en voortgezet onderwijs ook homostellen gebruiken.

Allochtoon

Een zegsman vergelijkt deze ontwikkeling met de introductie van Nederlanders van allochtone afkomst, die de afgelopen jaren ook geleidelijk hun intrede hebben gedaan in de schoolboeken. ‘Het is heel belangrijk dat in de lesboeken de volledige Nederlandse samenleving terug te vinden is. Op deze manier willen we ook homoseksualiteit op een heel natuurlijke manier herkenbaar maken voor kinderen.’

Geen voorstander
De Besturenraad, de vereniging voor christelijke onderwijsinstellingen, is geen voorstander van verplichte voorlichting over homoseksualiteit op de basisschool. ‘Het is belangrijk om jongeren te vertellen over de in onze wetten verankerde rechten, voor iedereen’, zo stelt de vereniging op haar website. ‘Homostellen kunnen dus vanzelfsprekend ook voorkomen in schoolboeken. Kinderen moeten leren dat je mensen kunt respecteren, ook al deel je niet hun mening of keur je hun levenswijze af. Maar basisschoolleerlingen hoeven nog niet te worden voorgelicht over homoseksualiteit.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Besturenraad/Illustratie: Arwen en haar papa’s

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.