Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antoinet Wijnakker: ‘Ik heb meer spreekrecht gekregen’

‘We leven in een 24-uurs economie. Ik vind dat de hulpverlening daar veel meer op moet aansluiten’, zegt Antoinet Wijnakker. De jongerenwerker werd in 2013 Sociaal Werker van het Jaar en verspreidt sindsdien onder meer deze boodschap als ambassadeur van het sociaal werk.
Antoinet Wijnakker werd tijdens het Welzijnsdebat in 2013 uitgeroepen tot Sociaal Werker van het jaar.
Antoinet Wijnakker werd tijdens het Welzijnsdebat in 2013 uitgeroepen tot Sociaal Werker van het jaar. - Foto: Claudia Kamergorodski

Antoinet werd in 2013 voorgedragen door haar managers van Radius en CJG Land van Cuijk. Ze is volgens de collega’s een bevlogen jongerenwerker die al volgens Welzijn nieuwe stijl werkte voordat de term werd uitgevonden. Ze mag zich een jaar lang ambassadeur van het sociaal werk noemen en won 1000 euro om aan een project in haar wijk te besteden en een geldbedrag voor haar persoonlijke ontwikkeling.

In december wordt de Sociaal Werker van het jaar 2014 benoemd. Draag hier je collega voor >>

Prijzengeld

‘Ik zou me wel meer willen ontwikkelen op het gebied van social media’, zegt Antoinet als gevraagd wordt naar hoe ze haar prijzengeld gaat besteden. ‘Ik werk al heel veel met WhatsApp om in contact te blijven met “onze” jongeren”, vertelt ze. ‘Zo kan ik de vinger aan de pols houden, hen bijstaan als ze iets moeilijks moeten doen en vragen hoe het met hen gaat.’

Regie

Antoinet weet van alle 15 jongeren waarmee ze dagelijks whatsappt waar ze mee bezig zijn. Ze weet wanneer ze hen succes moet wensen voor een moeilijk gesprek met een leraar bijvoorbeeld, of ze beantwoordt vragen over hoe ze een ruzie met een broertje moeten aanpakken. ‘Ik help de jongere focussen. Wat hebben we afgesproken over hoe we de situatie zouden aanpakken? Zo houden ze de regie over hun eigen situatie, hun eigen leven. Dat werkt heel goed via WhatsApp. Zelfs ouders appen mij nu’, zegt ze lachend.

Tijd

Of ze zo niet dag en nacht aan het werk is? ‘Ja dat vragen veel mensen mij wanneer ik over mijn werkwijze vertel in het land. Hoeveel uur werk je dan?’ Maar het kost eigenlijk niet zo heel veel tijd, legt ze uit. Door te appen blijft de situatie scherp op het netvlies en kan ze alles bijhouden.

Economie

‘Kijk, wij leven in een 24-uurs economie en ik vind dat je daar als hulpverlener op moet aansluiten. Winkels zijn tot laat open en ook op zondag. En wij hulpverleners werken vaak van 9 tot 5. Als ik met de ouders overdag wil spreken dan moeten zij vrij vragen van werk en is er vaak een uurtje tijd. Dan kom je niet tot de kern en niet tot de mens. Ze vinden het juist fijn dat ik ook ’s avonds bereikbaar ben. Ik merk dat de ouders dan meer tot rust zijn gekomen en niet zo gehaast zijn als overdag.’

Status

‘Ik vind het belangrijk om te vertellen wat ik doe’, vertelt de Sociaal Werker van het Jaar 2013. Juryvoorzitter Marijke Vos (MOgroep) moest Antoinet echter wel overhalen om de nominatie en de prijs te accepteren. ‘Die status hoef ik eigenlijk niet. Maar ik ben blij dat ik de titel heb. Ik werk nog hetzelfde als ervoor, maar ik heb meer spreekrecht gekregen. Ze kunnen niet meer om me heen. Ik sta op podia te vertellen en tijdens workshops. Dat had ik nooit gedacht. Ik kan helpen het werk van de sociaal werker in beeld te krijgen. Ik vertel mijn verhaal.’

De inschrijving voor de Sociaal Werker van het Jaar 2015 is gestart! Ken jij die ene sociaal werker die vol energie en passie zijn of haar vak uitoefent? Die altijd vernieuwende ideeën heeft en voor wie geen brug te ver is? En daar ook nog eens bevlogen over kan vertellen? Schrijf hem of haar dan hier in >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.