Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antilliaanse probleemjongere in algemene index

Een algemene verwijsindex voor alle risicojongeren wordt het alternatief voor de aparte verwijsindex Antilliaanse risicojongeren. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Gemeenten met een lokale aanpak van Antilliaanse jongeren worden begin 2009 bij de verwijsindex aangesloten.

De instrumenten die nodig zijn voor adequate hulp aan Antilliaanse risicojongeren worden in de algemene verwijsindex voor alle risicojongeren (VIR) opgenomen. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie. Die heeft samen met

minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin afspraken gemaakt met de 21 gemeenten waar de meeste Antilliaanse risicojongeren wonen voor een proef met de algemene verwijsindex.

Antillianengemeenten
Om de persoonsgerichte en integrale lokale aanpak van de Antilliaanse risicojongeren door de zogeheten Antillianengemeenten te ondersteunen, is een aantal afspraken gemaakt. Deze gemeenten worden in het eerste kwartaal van 2009 bij de verwijsindex aangesloten, zodat de coördinatoren van de casusoverleggen zich op de hoogte kunnen stellen van de gegevens van de risicojongere.

Meldcriteria
Antilliaans-Nederlandse risicojongeren die niet geregistreerd zijn in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) krijgen een Verwijs Servicenummer (VSN) waarmee ze worden opgenomen in de Verwijsindex, zodat ze na verhuizing bekend zijn. Verder zijn er zeven aanvullende meldcriteria vastgesteld voor de Antilliaanse risicojongeren, zoals huurschuld en niet geregistreerd staan in het GBA.

Vizier
De VIR gaat tot 23 jaar. De Antillianengemeenten willen dat ook jonge Antillianen ouder dan 23 in het vizier van de hulpverleners blijven en dat zij op de hoogte worden gehouden. Afgesproken is dat de problematiek van risicojongeren boven de 23 jaar wordt onderzocht en dat er medio 2009 voorstellen voor zullen worden gedaan. Ook wordt in het eerste jaar van de verwijsindex verkend hoe de problematiek van jongere broertjes of zusjes inzichtelijk gemaakt kan worden als de geregistreerde jongere ouder wordt dan 23 jaar.

Registratie
Het kabinet wil in het voorjaar van 2009 de discussie over de registratie van herkomstgegevens van risicojongeren gaan voeren. Daarbij zal het niet alleen gaan over de registratie van herkomstgegevens voor individuele hulpverlening, maar ook over eventuele beleidsinformatie die daaruit voort kan komen.

Principiële discussie
Over de registratie van herkomstgegevens schrijft Van der Laan aan de Tweede Kamer: ‘Dat vergt een principiële discussie verbonden met de grondwet en internationale verdragen, die vraagt om betrokkenheid van meerdere bewindspersonen en om een zorgvuldige afweging’. Van der Laan onderschrijft het belang van registratie van herkomst, maar de wijze waarop de registratie plaatsvindt, moet volgens hem nog worden onderzocht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.