Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anonieme aangiften in Rotterdamse zorg

Medewerkers van zorginstellingen in de regio Rotterdam kunnen anoniem aangifte doen als zij worden bedreigd door klanten. Dat meldt RTV Rijnmond. Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft daarover afspraken gemaakt met alle instellingen, zoals ziekenhuizen en het maatschappelijk werk.
Anonieme aangiften in Rotterdamse zorg

Dit besluit is genomen naar aanleiding van een proef bij Bouman Verslavingszorg, een instelling die regelmatig te maken heeft met agressieve klanten. Toen daar een ernstig geweldsincident plaatsvond, durfde de belaagde medewerker geen aangifte te doen omdat hij als behandelaar waarschijnlijk de agressieveling weer tegen zou komen.

Dossier
Met de hoofdofficier van Justitie in Rotterdam is vervolgens afgesproken dat de directeur van de zorginstelling aangifte doet. De medewerker wordt als getuige gehoord, maar alleen de voornaam wordt in het dossier vermeld. Het adres in het dossier is van de organisatie en niet van de medewerker of directeur, aldus RTV Rijnmond.

Wetsvoorstel
De zorginstelling heeft vaker op deze manier aangifte kunnen doen, nu krijgen andere zorginstellingen in de regio ook deze mogelijkheid. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend, dat in grote lijnen overeenkomt met het protocol in Rotterdam. In het wetsvoorstel staat dat slachtoffers en getuigen van een misdrijf de mogelijkheid krijgen om anoniem te blijven. Wel moet dat altijd door een rechter worden getoetst.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: RTV Rijnmond/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.