Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Anita de Wit, oprichter van stoploverboys.nu : ‘Er is iets mis in hun hoofd dat ze meisjes zó kunnen misbruiken’

Ze worden geschopt, geslagen en vreselijk misbruikt. Anita de Wit heeft één doel: meisjes losweken van hun loverboys. ‘Ik ben maandenlang bezig hun vertrouwen te winnen, zodat ze één keer de stap maken om weg te lopen.’

Ze is nog niet zo oud, maar in haar verschijning getekend door het leed dat haar enkele jaren achtervolgt. Nu haar eigen dochter op een geheime plek is opgevangen en probeert haar eigen persoonlijkheid te vinden, kan Anita de Wit weer adem halen. Maar als je kind de hel heeft meegemaakt in de klauwen van een pooier, laat het je niet meer los. Anita de Wit zet haar strijd tegen loverboys voort. Nu voor al die andere meisjes die verstrikt zijn geraakt in het criminele web van een loverboy. En dat zijn er volgens Anita de Wit veel meer dan de huidige schattingen.

Anita de Wit, 44 jaar, heeft in december 2007 de website stoploverboys.nu opgericht. ‘Sindsdien heb ik twaalf meisjes uit het circuit gehaald.’ Via de website probeert ze contact te krijgen met meisjes die in het loverboycircuit zitten. Praten, praten en vertrouwen winnen, dat is de enige mogelijkheid de meisjes te bereiken. ‘Door ze te laten zien en te laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Tijd, dat is het belangrijkste.’
Er is vooral veel tijd nodig om een loverboy-slachtoffer naar de andere kant van de streep te trekken, zegt Anita de Wit: ‘Ik ben nu een jaar met iemand bezig. Ze is vreselijk misbruikt, met stokken geslagen, aan de verwarming vastgeketend, wachtend op de volgende klant in een weghotel. Vorige week had ik met haar in een cafeetje afgesproken. Ik zeg tegen haar: “Hoeveel klappen moet je nog hebben? Je moét een keer voor jezelf kiezen.” Een paar dagen geleden heb ik haar meegenomen naar een opvanginstelling, de enige in Nederland die zich specifiek richt op slachtoffers van loverboys.’

Ervaringsdeskundige
Anita de Wit is ervaringsdeskundige. Haar eigen dochter Angelique viel twee keer achter elkaar in de handen van een loverboy. Gewoon op school, op vijftienjarige leeftijd. Haar verhaal is meer dan dramatisch. ‘Angelique was een rouwdouwertje, lette niet op haar uiterlijk. Tot ze op een gegeven moment vlotte truitjes ging dragen, het haar leuk opstak. Ik dacht nog: “Hé leuk, ze gaat iets met haar uiterlijk doen”.

Haar gedrag veranderde: grote mond, spijbelen, niet meer thuis komen, ’s nachts telefoneren. Ze had schijt aan alles. Ik zag dat ze in de buurt bij dubieuze groepen Marokkaanse jongens hing. Ik vroeg haar het vriendje eens mee naar huis te nemen. Hij was glad, te amicaal. Ze zopen onze hele drankvoorraad ’s nacht op. Ik heb tegen Angelique gezegd dat ik ze niet meer in huis wilde hebben. De grootste fout van mijn leven. Dat is precies wat die loverboys willen: de banden met familie verbreken.’

U kunt het hele artikel lezen in Zorg + Welzijn Magazine nummer 9, september 2008

6 REACTIES

 1. loverboys is slecht volk maar hoe zit het met die meisjes dan> ik woon in de buurt van anita en zie die kindertje s lopen met de honden en als er een marokaan voorbij gaat dan vallen ze die gewoon lastig ze lokken gewoon marokanen naar zich toe en dat na alles wat ze meegemaakt hebben . het ligt aan de opvoeding die ze krijgen

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Anita,
  Ik wil graag als ervaringsdeskundige aan de slag.
  Ik ben één van de eerste slachtoffers in 1990 in handen geraakt van een grote gek.
  Nu ik na22 jaar blowen en 12 jaar traumatische ervaringen ben gestopt met blowen wil ik me graag inzetten in dit gebied.
  Als voorlichter/hulpverlener.
  Weet jij de weg die ik moet gaan om gecertificeerd ervaringsdeskundige te worden?

 4. Het probleem in Nederland is dat criminelen veel te veel rechten hebben. En dat justitie gewoon te zwak optreed. De maatschappij in Nederland heeft teveel medelijden en ‘begrip’ voor de daders. En verdachten zijn onschuldig totdat het tegendeel dubbel en dwars bewezen is. Loverboys weten heel goed hoe ze zich tussen de mazen van de wet en met intimidatie buiten de greep van justitie kunnen houden. Voor lichtere vergrijpen vind ik dat mensen altijd een herkansing moeten hebben maar niet voor deze massa verkrachters / slaven handelaars. Voor loverboys is naar mening alleen de doodstraf goed genoeg. Maar in de tussentijd heb ik heel veel respect voor mensen zoals Anita die het opnemen tegen deze beesten.

 5. Hey Anita,
  Heb net op internet alle uitzendingen nog eens opnieuw bekeken. Vind het geweldig dat iemand met zoveel lef het opneemt tegen dit gajes. Ik kan me ook helemaal niet voorstellen seks te hebben met iemand onder dwang en al helemaal niet met een minderjarige. Jammer dat de Nederlandse wet de daders vaak beschermt. Van mij mogen de foto’s van deze gasten wijd verspreid worden.
  Wanneer ze opgepakt worden en in detentie gaan zou je elke mede-gevangene op de hoogte moeten brengen van hun daden.
  Dat zijn mijn iedeeen, maar daarom kan ik ook niet zo’n stichting runnen. Lijkt me nl heel moeilijk en frustrerend wanneer je het allemaal volgens de regels van de wet moet doen.
  Veel sterkte gewenst.
  Groetjes, Ruudje

 6. Hoi anita!
  Super dat je je zo inzet voor die meiden! Ik doe mijn eindverslag op school over loverboys, en moet daarvoor een interview afnemen met een ervaringsdeskundige. Mijn vraag is of ik misschien via mail een interview met u mag afnemen. Ik hoop op een reactie!
  Groetjes, Nicky

 7. HAI, ANITA.
  IK VIND HET GWELDIG WAT JE VOOR DIE MEIDEN DOET EN HEB HEEL VEEL
  BEWONDERING VOOR WAT JIJ ALLEMAAL VOOR ELKAAR HEBT GEKREGEN.
  IK HEB DE UITZENDING BIJ PAUL DE LEEUW GEZIEN EN DAT MEISJE ZAT BIJ MIJN KLEINDOCHTER IN DE KLAS.
  DAN KOMT HET INEENS DICHTBIJ EN IK ZIE WAT EEN IMPACT HET HEEFT.
  IK WENS JOU HEEL VEEL SUCCES MDET ALLES WAT JE DOET.
  GROETJES; CORRIE VRIJHOF

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.