Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse daklozen sneller naar eigen huis

Amsterdam zet zich de komende jaren in om ervoor te zorgen dat mensen minder snel dakloos raken. Ook moeten daklozen uiteindelijk sneller uit de opvang doorstromen naar een eigen woning. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.
Amsterdamse daklozen sneller naar eigen huis

De plannen maken deel uit van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang, dat de vier grote steden en het Rijk voor de periode 2006-2013 hebben opgesteld. Doel is de leefsituatie van dak- en thuislozen te verbeteren en de overlast en criminaliteit die vaak door deze groep wordt veroorzaakt, zoveel mogelijk te beperken.

Overlast
Tot nu toe zijn in de hoofdstad al flinke resultaten geboekt. Zo zit 90 procent van de bijna vierduizend daklozen in een persoonsgericht traject en is het aantal uithuiszettingen met 36 procent gedaald. Ook de overlast in de stad nam drastisch af.

Meedraaien
Nu is het volgens de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg (zorg) tijd om door te pakken. ‘Op het terrein van de maatschappelijke opvang zijn resultaten van deze omvang niet eerder in zo’n korte tijd bereikt, maar we moeten nu ook doorpakken. We weten grotendeels wie de Amsterdamse daklozen zijn en wat ze nodig hebben. Nu is het zaak ervoor te zorgen dat ze op eigen kracht weer mee gaan draaien in de maatschappij.’

Zelfstandig
De aanpak richt zich nu op een bredere groep mensen, ook op personen die een verhoogd risico hebben dakloos te raken en op mensen die de opvang moeten verlaten. Daklozen moeten volgens de gemeente, zodra dat mogelijk is, een zo zelfstandig mogelijk bestaan opbouwen. ‘We kijken naar wat ze kunnen, hoe ze weer regie terug kunnen krijgen over hun eigen leven’, aldus Van der Burg. ‘Met corporaties zijn afspraken gemaakt over de levering van driehonderd woningen voor daklozen uit de maatschappelijke opvang.’ Met behulp van deze opvanginstanties en de geestelijke gezondheidszorg wil de gemeente ervoor zorgen dat de daklozen weer deel uitmaken van de samenleving.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.