Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Amsterdamse aanpak hardekernjongeren succes’

De aanpak van zogeheten hardekernjongeren in Amsterdam werpt zijn vruchten af. De groep is vorig jaar afgenomen van 757 personen in 2007 naar zeshonderd in 2008. De gemeente blijft zich wel zorgen maken over de verharding van criminaliteit waarbij jeugd betrokken is. Dat blijkt uit de Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2008.
'Amsterdamse aanpak hardekernjongeren succes'

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal hardekernjongeren daalt omdat de instroom van nieuwe jeugd afneemt. Ook waren er het afgelopen jaar minder hinderlijke en overlastgevende groepen. Het aantal criminele jeugdgroepen bleef echter gelijk. Amsterdam boekte eveneens positieve resultaten bij de aanpak van veelplegers. Zo stond de teller in 2007 nog op 654, in 2008 waren het er 586.

Groei uitgaansgeweld
Het uitgaansgeweld in de binnenstad blijft een pijnpunt. Het aantal incidenten is sinds 2003 met 74 procent toegenomen. Stadsdeel Centrum presenteerde onlangs een actieplan Veilig Uitgaan, waarin een reeks maatregelen staat die het geweld moeten terugdringen. Zo komt er extra cameratoezicht in de uitgaansgebieden en zijn er plannen om portiers bij snackbars te laten posten.

Daling overvallen
Ook de aanpak van overvallen blijft hoog op het prioriteitenlijstje staan van gemeente, politie en justitie. In 2007 nam het aantal overvallen met 25 procent toe. Afgelopen jaar daalde dit licht met 4 procent. De rapportage toont verder aan dat de afname van de veiligheid in 2007 niet verder heeft doorgezet. Het aantal aangiften, meldingen en incidenten van overlast en criminaliteit daalde in 2008 weer enigszins en de Amsterdammers voelden zich ook veiliger.

Aanpak risicopubers
Het komend jaar zetten gemeente, politie en justitie weer in op jeugd, geweld en overlast. In Amsterdam-West begint binnenkort een proef om sneller en effectiever in te grijpen bij criminele jongeren tussen twaalf en vijftien jaar oud. Zij krijgen indien nodig onmiddellijk begeleiding, waardoor straf en zorg beter op elkaar worden afgestemd. Ook komen er verwijderingsbevelen voor dealers, die ervoor moeten zorgen dat zij tijdelijk niet een gebied in mogen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.