Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Amsterdam wekt valse hoop bij daklozen’

De gemeentelijke ombudsman heeft de gemeente Amsterdam op de vingers getikt voor de voorlichting over het zogenoemde Instroomhuis in de hoofdstad. Eind 2008 opende de gemeente het centrale punt voor zorg en onderdak voor daklozen, met de belofte dat bewoners binnen zes weken een passende woning en zorg krijgen.
'Amsterdam wekt valse hoop bij daklozen'

De ombudsman concludeert na onderzoek dat de gemeente met die informatie valse hoop wekt. Dat meldde de instantie dinsdag. Hij eist dat de verantwoordelijk wethouder zorgt voor reële informatie over de doelstelling en mogelijkheden van het Instroomhuis.

Onbehoorlijk

‘Terwijl de informatie over het Instroomhuis de indruk geeft dat binnen zes weken zowel de huisvestings- als financiele problematiek van daklozen wordt opgelost, blijkt in de praktijk dat dit niet zo is’, zegt ombudsman Ulco van de Pol. Hij noemt de werkwijze onbehoorlijk. ‘De wethouder heeft destijds geen adequate informatie gegeven en ook organisatorisch was de zaak niet op orde.’

Klacht
De ombudsman deed onderzoek naar aanleiding van een klacht van de Belangenvereniging Amsterdamse Dak- en Thuislozen (BADT) en van een van de eerste daklozen die van de voorziening gebruikmaakten.

Definitief dak
Een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Marijke Vos laat weten dat de gemeente de aanbevelingen onderschrijft en het betreurt dat de voorlichting ‘op sommige punten kennelijk onvoldoende duidelijk’ was. Vorig jaar is de informatievoorziening, na een klacht, al aangepast. ‘We hebben niet de indruk willen wekken dat daklozen bij het Instroomhuis een definitief dak boven hun hoofd krijgen. Helaas is dat wel zo opgevat.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Phil Nijhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.