Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam verlengt hulp na verkrachting

Slachtoffers van verkrachting kunnen de komende tijd nog terecht bij speciale zorgcoördinatoren van de GGD Amsterdam. Na een proefproject in 2012 wil de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Zorg) forensisch verpleegkundigen in deze rol blijven inzetten.
Amsterdam verlengt hulp na verkrachting
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

In totaal hebben de verpleegkundigen 35 vrouwen tussen de 12 en 46 jaar oud geholpen. Zij letten onder meer op de psychische klachten na een verkrachting en besmetting met een soa of hiv. Ook verwijzen ze de vrouwen naar andere specialisten. De slachtoffers krijgen volgens de gemeente zo sneller de juiste hulp.

Seksueel geweld

Van der Burg: ‘Als je te maken krijgt met seksueel geweld heeft dat een enorme impact op je leven. Snelle en goede hulpverlening is essentieel om deze afschuwelijke ervaring te verwerken en je leven weer op de rails te krijgen. Het is daarom goed dat deze proef de standaard werkwijze wordt en blijft.’

Tieners

Van de onderzochte slachtoffers was de helft tiener. De verdachte bleek in meer dan de helft van de gevallen een bekende van het slachtoffer te zijn. Ook was er bij een derde van de zaken sprake van meerdere verdachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.