Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam tevreden met pilot Wet tijdelijk huisverbod

Vanaf volgend jaar mag een burgemeester met een huisverbod een agressieve inwoner tijdelijk uit huis plaatsen. Dat staat in de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod. Met een pilot van acht maanden in Amsterdam-Noord is deze manier van werken in kaart gebracht en 35 geweldplegers hebben inmiddels een huisverbod gekregen.
Amsterdam tevreden met pilot Wet tijdelijk huisverbod

Door Alexandra Sweers – De wetmaakt het mogelijk ‘een afkoelingsperiode in te lassen voor degene van wie een (ernstige) dreiging van huiselijk geweld uitgaat. Hierdoor wordt de veiligheid van de slachtoffers van huiselijk geweld vergroot’. De daders worden met een huisverbod op last van de burgemeester minstens tien dagen uit huis gezet. Na de tien dagen, kan de periode daarna nog eens achttien dagen worden verlengd.

Omgeving
Het is belangrijk dat hiermee een einde komt aan de omgekeerde wereld waarin we leven, zegt Iris Reshef van gemeente Amsterdam. ‘Meestal is het zo dat de slachtoffers het huis moeten verlaten. Nu kunnen zij veilig thuisblijven in de vertrouwde omgeving. De dader wordt door Stichting de Waag opgevangen en begeleid. De slachtoffers krijgen uiteraard ook begeleiding.’

Basis
Voor de 32 mannen en drie vrouwen is het verbod een afkoelingsperiode, waarin hulpverleners in actie kunnen komen. De plegers namen de aangeboden hulp vrijwillig aan, maar zo gaat het niet altijd, zegt Reshef. ‘Daarom is het goed dat er vanaf januari een wettelijke basis is om deze personen uit huis te halen.’ Bij 27 van de 35 gezinnen waar de pleger een huisverbod kreeg is het geweld – voor zover bekend – achterwege gebleven. Bij drie gezinnen was er opnieuw geweld, van vijf gezinnen is dit onbekend, zo meldt de gemeente Amsterdam.

Intensief
Uit de pilot is gebleken dat de hoofdstad met dit nieuwe instrument gezinnen heeft bereikt die nog niet bekend waren bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Reshef laat weten dat dit te maken heeft met de intensieve samenwerking tussen onder meer de GGD, de politie, het Steunpunt Huiselijk Geweld en Stichting de Waag en Reclassering Amsterdam.

Taboe
‘Je merkt er nog steeds een taboe rust op huiselijk geweld. We hebben dit geweld nog onvoldoende in kaart kunnen brengen. Met de pilot kunnen we nu een schatting maken van hoe vaak dit geweld voorkomt zodat we nog beter hulp kunnen verlenen.’ Tijdens de pilot zijn er 105 meldingen van huiselijk geweld gedaan die in aanmerking kwamen voor een risicotaxatie. Met de taxatie wordt beoordeeld of de dader in aanmerking komt voor een huisverbod.
 

Contactverbod
De gemeente wil nu nog graag een uitbreiding van de wet zodat ook ex-partners aangepakt kunnen worden en een contactverbod krijgen. Reshef: ‘Het is vooral lastig om gewelddadige ex-partners uit huis te houden. Zij wonen er meestal niet, maar komen wel vaak bij de slachtoffers thuis.’ De gemeente heeft hierover een brief naar de Eerste Kamer gestuurd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.