Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam neemt kosten inburgering onder de loep

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (inburgering) laat een onderzoek doen naar de kosten van inburgeringstrajecten in de hoofdstad. Hij wil precies weten hoeveel de gemeente betaalt per persoon die een taalcursus volgt. Ook moet duidelijk worden wat andere steden nodig hebben. Dat zei hij woensdag tegen de gemeenteraad.
Amsterdam neemt kosten inburgering onder de loep

Asscher nam deze stap nadat het tv-programma NOVA onlangs had gemeld dat een traject in Amsterdam veel duurder is dan in nabijgelegen gemeenten. De hoofdstad zou 12.000 euro moeten ophoesten per inburgeraar, terwijl Haarlem, Haarlemmermeer en Alkmaar niet meer dan 6000 euro nodig zouden hebben. De wethouder sluit overigens niet uit dat die cijfers een vertekend beeld geven.

Fikse kritiek
De gemeenteraad leverde woensdag fikse kritiek op de inburgering in Amsterdam. Eerder bleek al dat er veel minder mensen een cursus volgen dan de bedoeling is. Ook zijn er signalen dat de kwaliteit ervan te wensen overlaat.

Defect
‘Bij mij blijft het gevoel overheersen: wat een chaos, wat een puinhoop’, aldus VVD’er Huub Verweij. Fractievoorzitter Maurice Limmen van het CDA noemde de situatie ‘buitengewoon ernstig’. Ook Asschers eigen PvdA was kritisch: ‘Dit inburgeringdossier lijkt telkens terug te keren met een nieuw defect’, aldus raadslid Yman Mahrach. Een motie van SP, VVD en D66 om Asscher te dwingen snel met een nieuw plan te komen om de problemen aan te pakken, haalde het echter niet.

Rekening
Het Rijk draagt maximaal 6000 euro per inburgeraar bij. Doordat de kosten in Amsterdam flink hoger liggen, zit de gemeente dus zelf met een flinke rekening. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut zei in het programma dat de hoge kosten te wijten zijn aan overmatige bureaucratie. Volgens haar houden zich in de hoofdstad zes beoordelingsbureaus, 37 cursusaanbieders en twee gemeentelijke diensten bezig met de inburgering.

Bekijk de NOVA uitzending ‘Inburgeringscursus financieel fiasco’ (29 januari 2009)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: ANP/Foto: ANP/Juan Vrijdag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.