Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam luidt noodklok over vrouwenhandel

De Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher luidt de noodklok over vrouwenhandel op de Amsterdamse Wallen. Hij wil dat de capaciteit van alle betrokken partijen, politie, justitie en gemeente, wordt vergroot. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van een bericht in Het Parool.
Amsterdam luidt noodklok over vrouwenhandel

Volgens schattingen van opsporingsdiensten zeker de helft van de prostituees in de hoerenbuurt in handen is van vrouwenhandelaren. Op de Wallen hebben vier groepen, uit Turkije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije, het heft in handen als het gaat om vrouwenhandel.

Heftig
‘Als je praat met slachtoffers dan weet je dat dit heftige misdaad is’, zegt Asscher zondag in het KRO-programma Brandpunt. ‘Dan moet je er alles aan doen om het te bestrijden en iedereen weet ook, dan is er meer capaciteit nodig’, aldus de wethouder. ‘Het is in feite een internationaal probleem, dat vergt ook nationale aandacht.’

Moeite
Volgens Asscher is vrouwenhandel een heel lucratieve business. ‘Het lukt met veel moeite de daders te pakken te krijgen. Maar die komen ook weer vrij.’ Volgens hem staan de opvolgers direct klaar als pooiers worden aangehouden.

Vertrouwen
Asscher: ‘We moeten ons nu als één overheid opstellen. Iedereen moet een stapje extra zetten. Ik ben enthousiast over de manier waarop het kabinet zich tegen mensenhandel verzet en heb veel vertrouwen in minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Het is een zaak van lange adem en het komt nu echt aan op het Rijk.’

Hogere strafmaat
De wethouder pleit naast voldoende capaciteit om daders op te sporen voor een hogere strafmaat en hij wil dat wordt gekeken naar mogelijkheden om zaken eenvoudiger te kunnen bewijzen. Volgende week verschijnen er twee rapporten, een over mensenhandel en een over de gezamenlijke aanpak op de Wallen. Volgens Asscher vallen de conclusies niet mee.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.