Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Amsterdam kan niet zonder de Jellinek’

Honderd jaar na de oprichting van het Consultatiebureau voor Alcohol, waaruit de verslavingskliniek Jellinek is ontstaan, maakt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen zich meer zorgen over toenemend alcoholgebruik onder jongeren dan over de softdrugsproblematiek.
'Amsterdam kan niet zonder de Jellinek'

‘Oude problemen in nieuwe vorm’, noemde Cohen dit donderdag in Amsterdam tijdens een symposium over Jellinek en de toekomst van de verslavingszorg. Hij reikte de kliniek en de overkoepelende organisatie Arkin een Europese kwaliteitsprijs voor bedrijven uit, de zogeheten EFQM-erkenning. Het is de eerste keer dat een verslavingskliniek in Nederland de prijs ontvangt.

Overlast
Cohen prees de zorginstelling voor de vooruitstrevende aanpak van zorg- en hulpverlening van hoge kwaliteit. Hoewel burgemeesters volgens Cohen verslaving meestal vanuit het perspectief van overlast en criminaliteit bekijken, zijn ook zij met hun tijd meegegaan. ‘Wat telt is wat werkt’, zei hij.

Mensonterend
Trof oud-burgemeester Ed van Thijn bij zijn aantreden in de jaren ’80 nog ‘mensonterende toestanden’ aan in de Amsterdamse drugsscene, die berucht was in Europa; inmiddels heeft de repressieve aanpak van de Jellinek er mede voor gezorgd dat het Amsterdamse verslavingsbeleid wereldwijd op de kaart staat. Amsterdam kan niet zonder de Jellinek, zei Cohen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.