Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Almere behandelt alleen nog kinderen met acute problemen

Kinderen in de gemeente Almere die geen acute problemen hebben, worden dit jaar ook niet meer behandeld. Dat blijkt uit een brief die de gemeente stuurde naar ongeveer zeventig gecontracteerde behandelaars en jeugdzorginstellingen.

‘Er zijn zorgen over het gebruik van jeugdhulp in relatie tot de beschikbare middelen voor dit jaar. De gemeente Almere ziet zich daarom genoodzaakt de toegang tot de jeugd-ggz en residentiële jeugdhulp aan te passen.’ Zo is te lezen in de brief.

Behandelstop

‘Almeerse jeugdigen kunnen in de resterende maanden van 2016 alleen gebruikmaken van jeugd-ggz of de residentiële jeugdhulp bij een crisis (situaties die levensbedreigend zijn of die de veiligheid van een jeugdige in het geding brengen)’, aldus de brief van de gemeente Almere. Acute situaties zijn ook: ‘Een door een kinderrechter opgelegde maatregel of bij andere situaties die directe inzet van jeugdhulp noodzakelijk maken. Alle geboden hulp die buiten deze omschrijvingen valt, is voor eigen rekening. Deze aanpassing vervalt per 1 januari 2017.’ De behandelstop geldt volgens de brief voor alle instellingen. Wanneer de behandelstop niet wordt doorgevoerd, ontstaat er namelijk een ‘forse budgetoverschrijding’.

Rechterlijke uitspraak

Deze mededeling van de gemeente lijkt in strijd met een rechterlijke uitspraak van donderdag 6 oktober. Daarin werd gesteld dat gemeenten zelf het risico moeten dragen als er meer geld nodig is voor jeugdzorg dan geraamd. De zorg voor jongeren die niet onder de ‘acute’ voorwaarden uit de brief vallen, kan niet zomaar op de lange baan geschoven worden, is te lezen uit de uitspraak.

Het financiële risico dat instellingen lopen bij aanbesteding van de jeugdzorg, komt voor rekening van de gemeente. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald in een kort geding. Lees meer >>

Lange baan

‘Het is geen kwestie van de zorg op de lange baan schuiven’, zegt woordvoerder Paul Andriessen van de gemeente Almere. ‘Een kind van wie een deskundige zegt dat de zorg kan wachten, komt op een wachtlijst en wordt in januari geholpen. In Almere blijven alle kinderen die acute zorg nodig hebben dus gewoon zorg krijgen.’ Andriessen benadrukt dat het budget dat de gemeente vanuit het rijk krijgt voor jeugdzorg, te krap is. ‘We hebben te maken met dalende budgetten en een nadrukkelijk toenemend aanbod van jeugdzorg. De gemeente heeft dit jaar al vijf miljoen extra geïnvesteerd in de jeugdzorg, we kunnen nu niet meer bijplussen.’

Hulp

Volgens Omroep Flevoland heeft staatssecretaris Martin van Rijn de gemeente al op het matje geroepen. Hij heeft laten weten dat de bezuiniging wettelijk niet kan omdat de gemeente een zorgplicht heeft. ‘Linksom of rechtsom moeten kinderen geholpen worden. De gemeentelijke budgetten mogen daarbij geen maatstaf zijn.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.