Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Allochtone patiënt ziet palliatieve zorg anders

De Nederlandse opvatting over palliatieve zorg kan behoorlijk verschillen met hoe Turken en Marokkanen over deze zorg denken. Met Nederlandse patiënten wordt open en duidelijk over de diagnose ‘ongeneeslijk’ gesproken. Turken en Marokkanen verwachten dat een arts tot het laatst toe hoop blijft geven. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Allochtone patiënt ziet palliatieve zorg anders

Open en directe informatie zoals in Nederland gebruikelijk is kan alle hoop wegslaan bij de allochtone patiënt, zo stelt Fuusje de Graaff die op dit onderzoek op 23 februari promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Wanneer duidelijk is dat een patiënt spoedig zal overlijden, zullen Nederlandse zorgverleners zich eerder richten op pijnbestrijding dan het leven te rekken. Marokkaanse en Turkse familieleden die vaak als intermediair optreden tussen arts en patiënt accepteren dit minder.

Hoop

‘Marokkanen en Turken vinden dat het moment van overlijden in Gods handen ligt en niet door artsen kan worden bepaald. Daarnaast zijn ze bang dat pijnbestrijding hen suf maakt, terwijl ze helder voor Allah willen verschijnen’, legt De Graaff uit. De familie zal de patiënt niet vaak vertellen dat hij ongeneeslijk is om de patiënt te beschermen en zijn hoop niet te ontnemen.

Samenwerking
De onderzoeker pleit ervoor dat zorgverleners een weg vinden in de driehoeksverhouding zorgverlener, patiënt, familie. ‘Het is heel belangrijk verbinding te maken met de patiënt én met de familie’, aldus de Graaff. Zorgverleners moeten inventariseren wat de patiënt wil weten en welke wensen hij heeft. Ook kan de samenwerking beter, weet de promovendus. Zo kan bijvoorbeeld de schakel tussen mantelzorg, thuiszorg en huisarts beter. ‘Inzet van thuiszorg – naast de zorg door de familie – is raadzaam, omdat thuiszorgmedewerkers veranderingen snel kunnen signaleren en doorgeven aan de huisarts. De professionele zorg kan zo sneller reageren op veranderende behoeften.’

Bron: Nivel/ANP-Photo

Wil je meer weten over cultuursensitieve zorg? Bezoek dan het Cultuursensitieve Zorg congres van 17 november 2023.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Natuurlijk moet je goed kijken wat er in de gezinssituatie gebeurt, maar niet mee gaan dan krijgen we dezelfde situatie als tientallen jaren geleden die hypocriet is, iedereen zelfs de patient weet dat hij/zij dood gaat maar niemand praat er over dit lijkt me niet de goede weg, netzo alls met Allah, de dictatuur van de religies, in ieder gaval delen van de monotheistische religies. Je moet niet alleen oalliatieve zorg aan bieden maar ook de regels voor eutenasie veruimen.
    Atte Houtsma; verzorgende in de thuiszorg (37 jaar)

  3. Ik kan dit heel goed begrijpen dat dit uit dat onderzoek komt. Als je goed luistert en kijkt wat er in een gezinssituatie gebeurt kun je dat opmerken.Het is gewoon vanuit de systeemtheorie de klantsituatie beschouwen. Het is ons werk om dit met alle respect en enige terughoudendheid te doen.
    Cees Slob
    Thuisbegeleider
    Thuiszorg Rotterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.