Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle justitiële jeugdinrichtingen werken met dezelfde aanpak

Na een onrustbarend inspectierapport over de veiligheid in justitiële jeugdinrichtingen enkele jaren geleden besloot het ministerie van Justitie tot een forse kwaliteitsimpuls. Alle inrichtingen werken nu met dezelfde basismethodiek YOUTURN. De implementatie vergt meer tijd dan voorzien.
Alle justitiële jeugdinrichtingen werken met dezelfde aanpak

Sinds een jaar verblijft Nienke (19) in de justitiële jeugdinrichting (jji) De Hunnerberg. Drie keer in de week krijgt ze samen met de andere meisjes van haar leefgroep een EQUIP-bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomsten leren jongeren, onder leiding van twee trainers, sociale vaardigheden, omgaan met kwaadheid en morele kwesties. Nienke: ‘Ik zit bijvoorbeeld op een bankje. Er komt een jongen aan en die stuurt mij ervan af. Ik moet vertellen hoe ik daarop zou reageren. Ik ben geneigd direct weg te gaan. De anderen vertellen mij dan dat ik dat niet moet pikken. Daar leer ik best veel van, want ik durf nooit mijn mond open te doen en voor mezelf op te komen.’

Ook Stanley (18), die nu elf maanden in jji Teylingereind zit, volgt EQUIP-bijeenkomsten. Hij is minder enthousiast. ‘De jongens geven alleen sociaal wenselijke antwoorden. Dan moeten we bijvoorbeeld zeggen wat we zouden doen als we een niet op slot staande scooter zien staan. Iedereen zou hem laten staan, zeggen ze. Nogal logisch, als we eerlijk zouden zijn duurt het equippen nog veel langer.’ Hij vindt die bijeenkomsten soms net een hersenspoeling. ‘De trainers vinden het bijvoorbeeld een denkfout om altijd uit te gaan van het ergste wat kan gebeuren. Maar het is juist goed om je geestelijk voor te bereiden op het ergste, want als dat niet gebeurt valt het mee. En natuurlijk moet je niet doordrijven in egocentrisme, maar goed voor jezelf zorgen is echt niet altijd slecht.’ Toch relativeert hij later: ‘Misschien is die training voor jongens die hier net zijn wel goed, maar ik heb het lesboek al vijf keer doorgewerkt.’

Geïntegreerde methodiek
EQUIP is een onderdeel van de basismethodiek YOUTURN die de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2010 in alle jji’s heeft ingevoerd. Aanleiding daarvoor was een inspectieonderzoek in 2007 waaruit bleek dat in veel jji’s het leef-, behandel- en werkklimaat onveilig was. De kwaliteit moest omhoog. Tevens wilde men voorkomen dat jongeren bij overplaatsing naar een andere jji met een andere aanpak te maken kregen en de behandeling weer van voor af aan moest beginnen.

YOUTURN is vooral van belang voor medewerkers: in de bejegening en behandeling van jongeren werken alle pedagogisch medewerkers en docenten op dezelfde manier. Alles is erop gericht jongeren bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid. Dat gebeurt met specifieke technieken om jongeren adequaat gedrag aan te leren en dat te versterken, inadequaat gedrag te stoppen, hen te confronteren met hun gevoelens en manier van denken en dat bij te stellen.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 5, mei 2011.

Bron: ANP: Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.