Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle daklozen in Amsterdam bij kou van straat

Een krappe meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft woensdag een motie aangenomen tegen het striktere toelatingsbeleid voor de winteropvang van daklozen. GroenLinks, PvdA en de SP willen dat de hoofdstad alle mensen opvangt tijdens extreem koude dagen en nachten die anders op straat zouden slapen.
Alle daklozen in Amsterdam bij kou van straat

Wethouder Eric van der Burg (VVD, zorg) pleitte ervoor dat daklozen die korter dan 3 maanden in Nederland verblijven alleen in noodsituaties toegang krijgen tot de opvang tijdens koude winterdagen en -nachten. Die is volgens hem vooral bedoeld voor daklozen die binding hebben met de hoofdstad.

Binding
Volgens de gemeente had vorig jaar slechts een kwart van alle opgevangen daklozen binding met de hoofdstad. De wethouder meent dat mensen die niet in een crisissituatie verkeren zelf een slaapplek moeten zoeken. In andere steden gelden volgens Van der Burg al strengere toelatingseisen.

Misbruik
In de motie benadrukten de partijen dat misbruik van de opvang moet worden tegengegaan, maar dat dit er niet toe mag leiden dat mensen noodgedwongen buiten moeten slapen in extreme kou. GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki zei dat hulpverleners prima in staat zijn te beoordelen of mensen in aanmerking komen voor opvang.

Uit andere steden
Opvanginstanties Leger des Heils en HVO/Querido schreven eerder deze week een brief aan de raad waarin ze aangaven dat het 3 maanden-criterium weliswaar niet ideaal is, maar een afschrikwekkende werking kan hebben. ‘Toen vorig jaar de noodverordening werd afgeroepen, zagen we tientallen mensen die wij nog nooit hadden gezien. Zij waren goed verzorgd en het vermoeden was sterk dat zij rechtstreeks uit andere steden naar Amsterdam waren afgereisd.’
Van der Burg stelde de raadsleden voor tijdens koude dagen mee te kijken bij de screening in de opvang en aan het eind van de winter nog eens te kijken naar het beleid van de toekomst.

Bron: ANP / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.