Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alcoholgebruik onder jonge tieners daalt

Het alcoholgebruik onder jongeren van 11 en 13 jaar is in Nederland de afgelopen 5 jaar sterk gedaald. Ook zijn Nederlandse kinderen het gelukkigst van Europa en Noord-Amerika. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van kinderen van 11 tot 15 jaar, waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.
Alcoholgebruik onder jonge tieners daalt

Uit het zogenoemde HBSC-rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), waar onder andere het Trimbos Instituut en de Universiteit Utrecht aan meewerkten, blijkt dat jonge tieners in Nederland minder risicovol gedrag vertonen.

Drinkgedrag
Zo drinken, blowen en roken ze minder en hebben ze minder vaak onveilige seks. Wat betreft het drinkgedrag scoren de kinderen van 11 en 13 jaar zelfs bijna het laagst van de 39 onderzochte landen, terwijl ze 5 jaar geleden nog in de top stonden. De groep 15-jarigen staat in de middenmoot.

Ouders
‘De aandacht voor drankgebruik onder jonge kinderen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Bij ziekenhuizen worden dronken kinderen beter opgevangen en ouders zijn strenger en alerter geworden,’ zegt onderzoekster Wilma Vollenbergh.

Sociaal
Nederlandse kinderen zijn, net als 5 jaar geleden, het gelukkigst. Ongeveer 95 procent van hen geeft zijn of haar leven minstens een voldoende. ‘Daarbij spelen sociale factoren een sterke rol. Nederlandse kinderen hebben een goede band met hun ouders, familie en vrienden. Ook speelt mee dat Nederland een welvarend land is met weinig sociale ongelijkheid’, aldus Vollenbergh.

Gezondheid
In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse kinderen ook erg gezond. Ze hebben weinig gezondheidsklachten en doen minder vaak aan de lijn. Anderzijds kijken ze veel tv, drinken ze veel frisdrank en eten ze weinig fruit. Qua beweging en sport staan ze in de middenmoot.

Het onderzoek wordt eens in de 5 jaar gehouden in opdracht van de WHO. In totaal zijn 200.000 kinderen in Europa en Noord-Amerika onderzocht.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.