Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Albayrak: tbs-gevangene langer in de cel

Misdadigers die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs, moeten voortaan eerst hun hele straf uitzitten voordat ze naar een kliniek mogen. Ze kunnen niet meer na het uitzitten van een derde van de celstraf al naar een tbs-kliniek gaan, zoals in het verleden soms gebeurde.
Albayrak: tbs-gevangene langer in de cel

De regeling uit 1997 die dit mogelijk maakte, houdt geen rekening met de gevoelens van slachtoffers en nabestaanden, zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dinsdag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Ze wil de wet daarom aanpassen. In de tussentijd wordt de zogeheten Fokkens-regeling per direct bevroren.

Verlof
Volgens Albayrak werd er in de afgelopen jaren ook amper gebruik gemaakt van de mogelijkheid, omdat er nauwelijks plaats was in de klinieken. Bovendien werkte de regeling niet goed, omdat veroordeelden die vervroegd naar de tbs-kliniek gingen, pas op verlof mochten nadat twee derde van hun straf erop zat. Van een volledige tbs-behandeling, waarvan verlof een wezenlijk onderdeel is, was dan geen sprake. De regeling is ook niet meer nodig, omdat inmiddels in vijf gevangenissen psychiatrische zorg wordt verleend. Daardoor is het mogelijk al tijdens de detentie psychisch gestoorde gevangenen te behandelen.

Onvrede
Recent bleek dat ex-marinier Paul S. uit Kerkrade, die tot twintig jaar celstraf en tbs is veroordeeld voor de viervoudige moord op zijn ex-schoonfamilie, mogelijk gebruik kan maken van de Fokkens-regeling. Nadat nabestaanden hun onvrede hierover hadden geuit, riep de VVD het ministerie van Justitie op in te grijpen en de regeling af te schaffen. Een woordvoerder van Albayrak kon nog niet aangeven of het besluit van de bewindsvrouw om de regeling te bevriezen ook betekent dat S. zijn cel volgend jaar toch niet mag verruilen voor een tbs-kliniek.

Albayrak kondigt de wetswijziging aan in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag met haar overlegt over het tbs-beleid.

Lees ook:

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.