Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Agressie tegen zorgverleners is onacceptabel’

‘Agressie tegen zorgverleners vind ik onacceptabel. Iedereen heeft recht op veilig werk.’ Dat zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de aftrap van de campagne: "Wees duidelijk over agressie" .
‘Agressie tegen zorgverleners is onacceptabel’
Foto: ANP

Een gezamenlijk statement van werkgevers en werknemers in de zorg en in de jeugdzorg vormt een belangrijk onderdeel van de campagne. Daarin staat dat organisaties en medewerkers agressie en geweld niet accepteren. Verder moet altijd nazorg voor medewerkers geregeld zijn. Medewerkers en management stellen in overleg grenzen vast over hoe ver cliënten en betrokkenen kunnen gaan ten opzichte van medewerkers.

Passende aanpak

Hans Kamps, woordvoerder namens alle partijen en voorzitter van Jeugdzorg Nederland maakt duidelijk dat de gezamenlijke aanpak niet vrijblijvend is: ‘Elke vorm van ontoelaatbaar gedrag wordt voortaan geregistreerd, geëvalueerd en gevolgd door een passende aanpak. Als er sprake is van agressie tegen medewerkers, moet herhaling worden voorkomen.’

Toegerust

Volgens Hans Kamps is het nodig dat zorgorganisaties beter inzicht krijgen in de wijze waarop de zorg en dienstverlening aan die cliënt anders kan, om excessen in de toekomst te voorkomen. Belangrijk is dat professionals goed zijn toegerust om agressie te vermijden en als het toch gebeurt, ermee om te gaan.  Dat betekent dat zorgorganisaties goede nazorg bieden en ook aangifte doen van agressieve incidenten. Medewerkers moeten zich veilig voelen in het werk dat ze doen.’

Actieplan

De campagne is georganiseerd door Abvakabo FNV, Actiz, BTN, CNV Publieke Zaak, FBZ, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN. Zowel de campagne als het symposium is onderdeel van het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’, uitgevoerd door sociale partners uit de zorg en jeugdzorg en ondersteund door het ministerie van VWS.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.