Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afname gebruik van Zweedse band

De actie om ouderen en verstandelijk gehandicapten bij problemen niet meer vast te binden met de zogeheten Zweedse band, lijkt succes te hebben. Bij dertig instellingen is het aantal mensen dat wordt vastgebonden, in een half jaar tijd met tweederde afgenomen, van 334 naar 120.
Afname gebruik van Zweedse band

‘Uit landelijke metingen blijkt dat het aantal onrustbanden in de ouderenzorg dit jaar al met de helft is verminderd’, zegt Elly Duijf, projectleider van Zorg voor Vrijheid. De organisatie wil dat over twee jaar alle onrustbanden uit de zorg zijn verbannen en dat de mensen meer bewegingsvrijheid hebben. ‘Dat vraagt om een cultuuromslag. Daarom gaan we binnenkort het land in om met de zorginstellingen te praten over het belang van bewegingsvrijheid en wat zorgorganisaties daaraan kunnen doen. Dat is nog te weinig bekend’, aldus Duijf.

Paardenmiddel
Zorgpersoneel gebruikt de onrustband als bewoners agressief worden, zichzelf of anderen wat aandoen, maar ook om te voorkomen dat ze vallen. Volgens Zorg voor Vrijheid is het ‘paardenmiddel’ in veel gevallen onnodig. ‘Een andere vorm van bejegening blijkt soms ook voldoende te zijn’, zegt Marjolein van Vliet van Vilans, het kenniscentrum voor de langdurende zorg en uitvoerder van ‘Ban de Band’.

Wandelingetje
‘Als je weet waarom iemand onrustig wordt, dan kan je daar wat aan doen. Een rustgevend wandelingetje blijkt soms net zo effectief als het vastbinden van iemand. Het is maatwerk en daarbij kan uit tal van goede alternatieven worden gekozen.’ Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht bleek eerder al dat het vastbinden van bewoners van zorginstellingen op de lange termijn negatieve gevolgen heeft. Vastbinden bevordert het ontstaan van incontinentie, veroorzaakt doorligwonden, depressie, agressie, onrust en agitatie. Ook botten en spieren verzwakken als iemand in de Zweedse band zit.

Samenwerking
Het project om de Zweedse band te weren uit de zorg, ‘Ban de band van zorg’, is een initiatief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), in samenwerking met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties in de zorg.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: De Pers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.