Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies: sluit tbs-afdelingen in gevangenissen

De staatssecretaris van Justitie dient de tbs-afdelingen in het gevangeniswezen te sluiten. Dat adviseert de Raad Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. De behandeling daar is van een lager niveau dan in de tbs-klinieken. Ook zijn de tbs-plaatsen in gevangenissen steeds minder nodig, omdat de wachttijd voor opname in een tbs-kliniek terugloopt.
Advies: sluit tbs-afdelingen in gevangenissen

Het adviesrapport van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) is maandag in aangeboden aan staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. In het rapport beveelt de RSJ aan om vooral de kleinere tbs-afdelingen in gevangenissen zo snel mogelijk te sluiten. Zij beschikken niet over volwaardige behandelteams, aldus de RSJ.

Verbetering
De grotere afdelingen kunnen vooralsnog blijven, maar alleen als er wordt gewerkt aan verdere verbetering van de behandeling en meer onafhankelijkheid ten opzichte van de penitentiaire inrichting waar de afdelingen zijn ondergebracht.

Sluiten
Op dit moment zijn er vijf gevangenissen met tbs-plaatsen. Die werden in 2006 ingesteld omdat de tbs-klinieken toen veel plaatsen tekort kwamen. Volgens de Raad kunnen de tbs-afdelingen in zeker twee of drie gevangenissen worden gesloten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/RSJ/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.