Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies: GHB mogelijk harddrug

De partydrug GHB zou wel eens een harddrug kunnen worden. Het gebruik van het voormalige narcosemiddel wordt zo zorgwekkend dat overwogen moet worden om het niet langer als een softdrug te zien. Dat staat in een advies van de commissie-Garretsen over de gevaren van drugs die het kabinet vrijdag in ontvangst heeft genomen.
Advies: GHB mogelijk harddrug

Het gebruik van GHB neemt zo sterk toe dat de risico’s niet meer aanvaardbaar zijn. Het kabinet heeft het drugsadviesoraan CAM al om raad gevraagd over dit verdovende middel.

Straffen

Eerder lekte al uit dat de commissie adviseert sterke wiet en hasj als harddrug te beschouwen. Dan gaat het om cannabis waarin meer dan 15 procent van de werkzame stof THC zit. Als dit een harddrug wordt gaan de straffen omhoog en mogen coffeeshops het niet meer verkopen.

Psychotische stoornis
Nu lig het THC-gehalte van nederwiet, dat goed is voor bijna driekwart van de verkoop, tussen de 15 en 18 procent. De risico’s op verslaving en psychotische stoornissen wordt dan te hoog, vindt de commissie. De bedoeling is dat het gehalte weer teruggaat naar gemiddeld 11 tot 12 procent.

Meldpunt

Ook vindt de commissie dat er voor nieuwe drugs een meldpunt moet komen. Dat kan de nieuwste trends in het gebruik van verdovende middelen in kaart brengen en waarschuwen voor de risico’s. Bij dit meldpunt kunnen politieagenten, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners terecht die nieuwe middelen aantreffen. Het gaat dan vooral om designer drugs, synthetische middelen waarvan de makers de chemische formule steeds een beetje aanpassen om het niet meer onder de Opiumwet te laten vallen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) reageerde vrijdag enthousiast op dit voorstel en laat uitzoeken hoe zoiets het beste gestalte kan krijgen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.