Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acute zorg ouderen: wel geld, maar geen loket

Er moeten regionale loketten komen waar ouderen kunnen worden doorverwezen naar eerstelijns verblijf. In plaats van dat ze op de spoedeisende hulp en vervolgens direct in het ziekenhuis terecht komen als er iets gebeurt. Volgens brancheorganisatie ActiZ werken zorgverzekeraars niet mee.
ouderen-spoedeisende-hulp
zorgondernemers in de Verpleging en Verzorging en de Thuiszorg hebben met ketenpartners loketten voor acute zorg ouderen opgezet. - Foto: Fotolia

Minister Schippers heeft in een brief in juni aangegeven dat er ‘regionale loketfuncties’ moeten worden opgezet om de druk op de spoedeisende hulp te verminderen. Die druk is vooral toe te schrijven aan kwetsbare ouderen die naar de spoedeisende hulp worden vervoerd bij incidenten en daar te lang moeten verblijven omdat er geen adequaat zorgverblijf kan worden gevonden. Om dit probleem tegen te gaan heeft Schippers 25 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Contracteren

Volgens ActiZ, branchevereniging voor zorgondernemers in de Verpleging en Verzorging en de Thuiszorg, hebben verschillende zorgorganisaties, samen met ketenpartners, dit soort loketten opgezet. Nu willen de zorgverzekeraars dit het komend jaar niet “bij-contracteren”, wat zoveel wil zeggen als niet betalen. De zorgondernemers moeten de loketten zelf financieren.

De eerstelijnszorg aan ouderen gaat nog steeds te vaak via de spoedposten omdat zorgverleners niet op tijd signaleren. Maar ook omdat de tweedelijnszorg verstopt zit en ouderen nergens anders heen kunnen. Dat moet nu echt anders, vindt de seniorenorganisatie KBO-PCOB. Zij presenteert een 7 puntenplan om de eerstelijnszorg aan senioren te verbeteren. Lees meer>>

Loket

Om de regionale ‘loketfunctie’ te realiseren, investeren zorgorganisaties nu al in verschillende opties: Het beschikbaar stellen van tijdelijke lege bedden in instellingen; 24 uurs beschikbaarheid van hoog opgeleide professionals, zoals een specialist ouderengeneeskunde of een wijkverpleegkundige; Digitale hulpmiddelen, zoals Verwijshulp.nl, Zorgspoor.nl; De inzet van medewerkers die al deze hulpmiddelen en de beschikbaarheid van ELV-bedden coördineren en organiseren. Maar de zorgorganisaties hebben financiering van de zorgverzekeraars nodig om hiermee verder te gaan en die komt niet.

Acute zorg

In de Voorjaarsnota maakte het kabinet bekend 55 miljoen euro voor 2017 en 2018 extra beschikbaar te stellen voor het versterken van het eerstelijnsverblijf (ELV) om de acute zorg voor ouderen te verbeteren. In de brief van juni zegt minister Schipper: ‘“Zorgverzekeraars zullen, in overleg met de zorgaanbieders, zorg dragen voor het regionaal beschikbaar komen van één ‘loket’ waar huisartsen en ziekenhuizen 24/7 terecht kunnen wanneer zij een bed zoeken.’ Zowel voor (vervolg)zorg na ontslag uit het ziekenhuis, als voor instroom direct vanuit de eerste lijn.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.