Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actie tegen bezuinigingen passend onderwijs

Er moet 300 miljoen bezuinigd worden op passend onderwijs. Dat gaat zo’n 6000 arbeidsplaatsen kosten, zeggen de onderwijsvakbonden. Het gaat vooral om de banen van ambulante begeleiders in het speciaal onderwijs. Woensdag 9 februari is een landelijke protestmanifestatie in Nieuwegein.
Actie tegen bezuinigingen passend onderwijs

Het budget voor passend onderwijs gaat van 3,7 miljard naar 3,4 miljard in 2012. Dat is een bezuiniging van 300 miljoen euro. Dat heeft het ministerie van Onderwijs gemeld. Het budget is daarmee op hetzelfde niveau als in 2005. Daarnaast wil het ministerie investeren in de professionalisering van de docenten en de kwaliteit van het regulier onderwijs.

Protestactie
De vakbonden Aob en CNV Onderwijs en de brancheorganisatie voor het primair onderwijs PO-raad organiseren woensdag 9 februari een protestactie in Nieuwegein. Zij vrezen voor het verlies van 6000 arbeidsplaatsen als gevolg van de bezuinigingen in het passend onderwijs.
 
Extra aandacht
Passend onderwijs is voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben in het primair en voortgezet onderwijs. Dat kan zijn omdat een kind bijvoorbeeld dyslectisch is, ADHD heeft of medicijnen nodig heeft. Een op de tien leerlingen in het basisonderwijs en een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs komen in aanmerking voor speciaal onderwijs.

Politiek
Een petitie op internet tegen de bezuinigingen is inmiddels door tienduizenden betrokkenen ondertekend. Met de acties willen ouders, personeel en werkgevers de politiek overtuigen af te zien van de bezuiniging. De Tweede Kamer debatteert medio februari met onderwijsminister Marja van Bijsterveldt over de invulling van het bezuinigingsplan. Eind februari brengt de minister een beleidsbrief uit waarin ze haar definitieve plannen bekend zal maken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto ANP Ruud Verhalle