Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actie tegen aantasting Wajong-inkomen

Vakcentrales, ouders, jongeren en gehandicaptenorganisaties voeren dinsdag actie voor jonggehandicapten. Zij vrezen dat Wajongers tweederangs werknemers worden als het het wetsvoorstel voor de Wajong-uitkering doorgang vindt. Veel werkende jonggehandicapten onder de 27 jaar zullen dan minder gaan verdienen dan het wettelijk minimumloon.
Actie tegen aantasting Wajong-inkomen

Het wetsvoorstel van minister Donner (SZW) heeft als doel meer jongeren met lichamelijke of geestelijke beperkingen aan het werk te kijgen. Er wordt al jaren gewerkt aan een nieuwe Wajong-wet. In het voorstel van Donner zou het salaris van de jongeren negen jaar lang onder het wettelijk minimum loon komen te liggen.

Steun
Volgens Leo Hartveld, FNV-bestuurder, zijn de bedoelingen van de minister wel goed. ‘Ook wij vinden dat alles op alles gezet moet worden om jonggehandicapten zoveel mogelijk aan werk te helpen en dat de steun vanuit de zorg en het onderwijs beter moet. Maar daarbij hoort wel een salaris waarmee mensen een economisch zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.’

Dupe
De organisaties van gehandicapten zeggen in dagblad Trouw dat, volgens hun informatie, na invoering van het wetsvoorstel de sociale werkvoorzieningen vanaf 2010 niet meer toegankelijk zou zijn voor jonggehandicapten. Het Platform VG voor verstandelijk gehandicapten vindt dit onacceptabel en vreest dat 30.000 jongeren de dupe worden. Het ministerie laat in Trouw weten dat de sociale werkvoorziening niet wordt afgesloten voor de Wajongers, maar dat men er juist naar streeft om hen zoveel mogelijk te plaatsen bij reguliere werkgevers.

De vakbonden en organisaties voor chronisch zieken en gehandicapten bieden minister Donner vandaag een petitie aan. Ze vragen daarin het wettelijk minimumloon te garanderen en de sociale werkvoorzieningen toegankelijk te houden.

Artikel Trouw: Wajongers vrezen voor hun baan

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

 

Bron: ANP/FNV/Trouw/Foto: ANP Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.