Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo: te vaak te weinig kinderleiders

Ruim de helft van alle pedagogisch medewerkers in de kinderopvang geeft aan regelmatig alleen te staan op een groep met meer dan het aantal toegestane kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Abvakabo FNV waarvan woensdag de resultaten zijn gepresenteerd.
Abvakabo: te vaak te weinig kinderleiders

Sinds vorig jaar, toen Abvakabo FNV eenzelfde onderzoek deed, is er nauwelijks iets verbeterd, constateert de vakbond. De kwaliteit van de kinderopvang hangt volgens de Abvakabo sterk samen met het aantal pedagogisch medewerkers op een groep. Ook de veiligheid staat ernstig onder druk als er te weinig medewerkers per groep zijn, aldus de vakbond. Het onderzoek is verricht onder 508 pedagogisch medewerkers.

Afspraken
Werkgevers en ouders hebben in het Convenant Kinderopvang afspraken gemaakt over de kwaliteit van de kinderopvang. In dit akkoord staat onder meer hoeveel kinderen van welke leeftijd er maximaal per medewerker in een groep mogen en op welke tijden dat is. Voor kinderopvangorganisaties die meer dan tien uur per dag open zijn, geldt de regel dat zij hoogstens drie uur per dag minder medewerkers mogen inzetten dan volgens de afspraken is vereist. In de spitsuren in de middag en in de ochtend mag er niet worden afgeweken van de afspraken.

Onduidelik
Abvakabo FNV vindt dit convenant echter onduidelijk. Bovendien blijkt volgens de vakbond uit het onderzoek dat regelmatig wordt afgeweken van de door de branche zelf voorgeschreven regels. Zo staan de medewerkers vaak meer dan de toegestane drie uur per dag alleen op de groep.

Markt
De vakbond wil dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) ingrijpt en dat hij de kwaliteit niet langer alleen aan de markt overlaat. Abvakabo FNV kreeg vorig jaar de toezegging van de toenmalig staatssecretaris dat de vakbond betrokken zou worden bij de verbetering van de regels. Abvakabo hoopt dat Kamp deze afspraak ook nakomt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.