Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal meldingen over jeugdzorg verdubbeld

Het aantal meldingen bij de Kinderombudsman over jeugdzorg is in 2014 verdubbeld. De meldingen gaan vooral over uithuisplaatsing of ondertoezichtstelling van kinderen.
Kinderombudsman Marc Dullaert
De Kinderombudsman krijgt vooral klachten van ouders die het niet eens zijn met de werkwijze van de gezinsvoogd.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de Kinderombudsman dat vrijdag is gepubliceerd. In totaal heeft de organisatie 2.867 signalen ontvangen in 2014, dertig procent meer dan vorig jaar. Waar de instantie in 2013 nog 452 (hulp)vragen, signalen en klachten kreeg, steeg dit aantal in 2014 tot 1064. Medewerkers van de Kinderombudsman krijgen op gebied van jeugdzorg vooral klachten van ouders die het niet eens zijn met de werkwijze van een gezinsvoogd. Het zijn vaak ouders die contact op nemen, maar ook kinderen weten steeds beter de weg te vinden naar de belangenbehartiger die in 2011 in het leven is geroepen.

Scheiding

De top 3 van onderwerpen is dezelfde als voorgaande jaren: jeugdzorg, onderwijs en omgang na scheiding. Het aantal klachten in deze top 3 is flink gestegen. De (hulp)vragen, signalen en klachten die de Kinderombudsman kreeg over jeugdzorg verdubbelde van 452 in 2013 naar 1064 in 2014.

Afgelopen april heeft de Kinderombudsman een eerste rapport gepubliceerd over de transitie van de jeugdzorg. Hierin zegt Marc Dullaert dat de toegang tot jeugdhulp op dit moment nog niet goed is georganiseerd. ‘Jeugdhulp is één grote proeftuin geworden’ meent hij. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.