Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aantal kansloze studies in mbo moet omlaag’

Het aantal populaire maar kansloze studies in het mbo gaat omlaag om leerlingen een betere kans op werk te bieden. Dit blijkt uit een brief die minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
'Aantal kansloze studies in mbo moet omlaag'

Studenten moeten minder de mogelijkheid krijgen om mbo-studies als artiest of dierverzorging te doen, waarmee ze kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant komt er meer ruimte voor kleine specialistische technische opleidingen als horlogemaker of restauratiestukadoor, waar wel vraag naar is.

Diploma’s 
Om dit voor elkaar te krijgen wil de minister een licentiesysteem invoeren. Mbo’s voeren op regionaal niveau overleg om studies te schappen of juist in voeren zodat per regio het aantal behaalde diploma’s meer in overeenstemming is met de vraag naar arbeidskrachten. Het licentiesysteem biedt de minister meer mogelijkheden om daarbij in te grijpen en te sturen.

Databank
Er komt een landelijke databank waar scholen, werkgevers en uitkeringsinstantie UWV gegevens in kunnen stoppen en uit kunnen halen om het beroepsonderwijs goed op de arbeidsmarkt te laten aansluiten. Op basis van gegevens uit die databank krijgt elke studie krijgt een bijsluiter, waarmee studenten beter kunnen inschatten hoe groot uiteindelijk de kans op werk is.

Concurrentie
Het mbo telt nu circa 600 verschillende mbo-opleidingen met ruim een half miljoen leerlingen. Sinds 1996 mochten mbo-instellingen zelf bepalen welke opleidingen zij aanbieden. Het aantal opleidingen steeg, maar het aantal leerlingen blijft de laatste tijd stabiel en zakt in sommige regio’s zelfs. De nieuwe maatregelen van de minister moeten de onderlinge concurrentie in stand houden, maar versnippering tegengaan.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.