Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal jongeren met alcoholcoma neemt nog steeds toe

Het aantal kinderen onder de 16 jaar dat met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terechtkomt, blijft toenemen. Ongeveer een op de drie jongeren met een alcoholcoma kocht de drank in een supermarkt of horecagelegenheid. En bij 38 procent waren de ouders erbij terwijl hun kind dronken werd.
Aantal jongeren met alcoholcoma neemt nog steeds toe

Het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde (NSCK) begon in 2007 met het bijhouden van alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames van kinderen. In dat jaar zagen kinderartsen 297 gevallen. In 2009 waren het er al vijfhonderd. En uit cijfers over het eerste halfjaar van 2010 blijkt dat het aantal verder toeneemt.

Zwaarbeschonken
Communicatiewetenschapper Joris van Hoof promoveert vrijdag aan de Universiteit Twente op onderzoek naar drankgebruik onder jongeren. Hij denkt dat het werkelijke aantal jongeren onder de 16 dat een alcoholvergiftiging oploopt nog hoger ligt. Niet alle gevallen worden geregistreerd. En niet alle zwaarbeschonken kinderen komen in het ziekenhuis terecht. ‘Kinderartsen zeggen ook dat het moeilijk is om dronkenschap bij een kind te zien. Een volwassene wordt steeds minder gecoördineerd. Maar aan een kind merk je niets totdat het ineens van de wereld is.’

Aanhanger vol
Jongeren die in het ziekenhuis zijn terechtgekomen, hebben gemiddeld 10 tot 15 drankjes op. De 1550 ouders die Van Hoof ondervroeg, erkennen drankgebruik onder jongeren bijna allemaal als een serieus probleem. ‘Ze vinden ook dat het moet worden aangepakt. Maar ze zijn er heel dubbel in. Een deel van diezelfde ouders haalt op zaterdag wel een aanhanger vol bier voor de keet in hun achtertuin. Bij 38 procent van de ziekenhuisopnames waren ouders erbij terwijl hun kind dronken werd’, stelt de onderzoeker.

Heel beroerd
Met het verbod op drankverkoop aan jongeren tot 16 jaar is het ondanks alle campagnes ‘heel beroerd’ gesteld, aldus Van Hoof. Vier van de vijf 15-jarigen krijgt probleemloos drank mee in winkels en cafés. Dat bleek uit onderzoek in honderden gelegenheden. Soms werd naar een id-kaart gevraagd, maar kennelijk las de verkoper de gegevens niet. Vorige week bleek uit onderzoek in de regio Nijmegen al dat 97 procent van de sportkantines drank schenkt aan jonge kinderen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Daar gaan we weer ,,, die jongeren weten zo langzamerhand wat de gevolgen zijn om stoer veel te drinken ,,, laat ze gewoon die ziekenhuis rekening gewoon zelf betalen …. als je achter het stuur van je auto kruipt en iemand in een rolstoel rijdt om nog erger ,, dan vergoed de zerzekering ook niet …
    dan is men glijk zo nuchter waarom te veel drinken zo slecht is …
    dit is nou gewoon oogluikend toestaan van misbruik van alkohol drinken …

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.