Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal bijstandsuitkeringen nauwelijks gegroeid

De groei van het aantal bijstandsuitkeringen lijkt volgens het CBS nagenoeg tot stilstand gekomen. Eind derde kwartaal 2010 werden 301 duizend bijstandsuitkeringen aan personen tot 65 jaar verstrekt. Dat zijn er duizend meer dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Aantal bijstandsuitkeringen nauwelijks gegroeid

Het aantal bijstandsuitkeringen aan mannen is voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2008 afgenomen. Vooral jonge mannen profiteren volgens het CBS van de voorzichtig herstellende arbeidsmarkt. Het aantal bijstandsuitkeringen aan mannen tot 27 jaar is in het derde kwartaal – van juli tot en met september – gedaald met 6 procent. Het aantal uitkeringen aan vrouwen nam in het derde kwartaal nog toe met 1 procent. In de eerste twee kwartalen van 2010 was de toename echter nog 2,3 procent.

Gemeenten
Sinds oktober 2008 is het aantal bijstandsuitkeringen in de gemeenten tot 100 duizend inwoners sterker gestegen dan in de grotere gemeenten. De stijging in de kleinere gemeenten was 19 procent, die in de grotere 11 procent.  In de gemeenten vanaf 100 duizend inwoners nam in twee jaar tijd het aantal uitkeringen naar verhouding het sterkst toe in Emmen en Almere, respectievelijk met 37 en 29 procent. Van de vier grootste gemeenten was de toename met 6 procent in Rotterdam het geringst. Gemiddeld in Nederland was de stijging 15 procent.

Werken en leren
Op 1 juli 2010 zijn de jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar die nog onder de WWB vielen overgeheveld naar de Wet investeren in jongeren (WIJ). Eind september 2010 maakten 33 duizend jongeren gebruik van de inkomensvoorziening van de WIJ. Deze wet verplicht gemeenten om jongeren die zich melden voor een uitkering een werkleeraanbod te doen. Jongeren die het aanbod niet accepteren, ontvangen geen uitkering van de gemeente.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.